latinica  ћирилица
25/09/2018 |  12:33 ⇒ 26/09/2018 | 08:47 | Аутор: РТРС

Цвијановићева посјетила Зворник, Братунац и Сребреницу (ВИДЕО)

Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић посјетила је данас Зворник и Братунац. Након тога, Цвијановићева је, заједно са предсједником Српске Милорадом Додиком, посјетила општину Сребреница.
Жељка Цвијановић у Зворнику - Фото: РТРС
Жељка Цвијановић у ЗворникуФото: РТРС

Цвијановићева је у зворничком насељу Пилица присуствовала отварању пута дужине три километра за који је Влада обезбиједила 400.000 КМ.

Она је том приликом напоменула да је овај пројекат један у низу који се реализује у Српској у сарадњи са локалним заједницама, те истакла да је данас посебно задовољна јер овај пут у Пилици много значи за мјештане.

"Нама је важно да развијамо и градове и села, срећна сам да се кад год можемо окупимо са мјештанима и обиљежимо овако важне ствари", рекла је Цвијановићева.

Жељка Цвијановић у Зворнику (Фото: РТРС)

Предсједница Владе Републике Српске посјетила је данас у зворничком насељу Брањево новоизграђену фискултурну салу при деветогодишњој подручној школи матичне Основне школе "Вук Караџић" Роћевић, у коју је уложено 425.000 КМ.

За изградњу сале из буџета предсједника Републике Српске Милорада Додика издвојено је 150.000 КМ, а град Зворник је обезбиједио 275.000 КМ.

"Ово је само један од више пројеката које реализујемо на подручју Зворника и ми смо, као Влада, задовољни што смо изашли из финансијских проблема, што можемо да градимо и радимо и да развијамо наше локалне заједнице, испуњавамо обавезе које они имају према нашим грађанима, те да сви заједно стасавамо у јаку, озбиљну Републику Српску, на шта сам јако поносна", рекла је Цвијановићева, обраћајући се мјештанима, наставницима и ученицима школе у Брањеву.

Укупна корисна површина сале је 550 метара квадратних и опремљена је у потпуности потребном опремом за извођење наставе физичког васпитања. Школу у насељу Брањево похађа 250 ученика.

Жељка Цвијановић у Зворнику (Фото: РТРС)

Након посјете школи у насељу Брањево, Цвијановићева је посјетила радове на изградњи фискултурне сале у подручној школи у Каракају, која је у саставу Основне школе "Десанка Максимовић" из Челопека код Зворника.

Цвијановићева је изјавила да фискултурна сала у подручној школи у Каракају, чија је изградња почела, неће служити само за активности у оквиру школе, него може да буде и центар окупљања и одржавања других садржаја у овом крају.

"Обавеза Владе Републике Српске је била да реализује овај пројекат за потребе наставног програма ове школе", рекла је Цвијановићева, обраћајући се ђацима, наставном особљу и становницима Каракаја.

Жељка Цвијановић у Зворнику (Фото: РТРС)

Након посјете школи у Каракају, премијерка Српске разговарала је са руководством општине Братунац. Она је након састанка изјавила да је Влада, осим улагања у путну инфраструктуру од око 1,2 милиона КМ, издвојила и око 800.000 КМ за двије фискултурне сале у деветогодишњим школама Брањево и Каракај.

Она је изразила задовољство што се у Зворнику гради и што је један број пројеката у завршној фази реализације, додајући да су сви ти пројекти подржани средствима Владе Републике Српске.

Она је додала да се у овом моменту на подручју Зворника реализују инвестиције од око два милиона КМ.

"На локалну путну инфраструктуру односи се 1,2 милиона КМ, а у оквиру тога је и асфалтирани пут у Пилици", рекла је Цвијановићева.

Она је навела да је за фискултурну салу за Основну школу у Брањеву издвојено око 150.000 КМ, а 650.000 КМ за фискултурну дворану у Каракају.

"То су та два милиона КМ која су већ у оптицају", појаснила је Цвијановићева.

Она је навела и да је данас на састанку у Зворнику обавијестила градоначелника Зорана Стевановића и директора вртића у том граду да је Влада Републике Српске донијела одлуку да финансијски подржи опремање вртића са 190.000 КМ. Истакла је важност овог објекта, који ће омогућити смјештај око 150 дјеце, тако да ће бити смањена листа чекања на упис.

"Изградња новог вртића у Зворнику је у оквиру велике кампање на нивоу Републике, коју су подржали предсједник Српске Милорад Додик и Влада да се граде вртићи у многим општинама широм Српске", рекла је Цвијановићева.

Цвијановићева је рекла да је кроз Развојни програм Српске у ранијем периоду инвестирано око 120 милиона КМ у пројекте који су били важни општинама у Српској, те нагласила да Влада финансијски помаже и градска и рурална подручја.

Жељка Цвијановић у Зворнику (Фото: РТРС)

Премијерка Српске је напоменула и да је Република стабилна и јака, те да може да искорачи према потребама локалних заједница и да их развија.

"У овој години ми смо то показали. Чак и у прошлој години знатна су средства уложена, а ове године посебно с обзиром да су сви проблеми финансијске природе ријешени, нема никаквих дуговања, ни кашњења према било коме. Успијевали смо и да повећамо плате, пензије, социјална давања, да уводимо и нова социјална права", подсјетила је Цвијановићева.

Након Зворника, предсједница Владе посјетила је општину Братунац, гдје је, заједно са начелником ове општине Недељком Млађеновићем, отворила новоизграђени Дом здравља и инфраструктуру око овог објекта у шта је Влада уложила 2,2 милиона КМ, а општина 200.000 КМ.

Жељка Цвијановић у Братунцу (Фото: РТРС)

Цвијановићевој је поводом Дана општине уручено највеће општинско признање - Плакета општине Братунац. Плакета ће бити уручена и предсједнику Републике Српске Милораду Додику.

Жељка Цвијановић у Братунцу (Фото: РТРС)

Цвијановићева је поручила да развој локалних заједница доприноси укупном развоју Српске, због чега ће Влада наставити да улаже у пројекте, али и побољшање животног стандарда. 

Она је нагласила да је Влада показала озбиљан однос према Братунцу реализацијом низа инфраструктурних саобраћајних и водопривредних пројеката, али и изградњом и реконструкцијом објеката из области здравства и образовања.

"Ако општине нису развијене или се не унапређују онда не можемо говорити ни о јакој Републици Српској", рекла је Цвијановићева.

Она је навела да је у овој општини кандидовано, али и одобрено неколико озбиљних пројеката, те да је потребно урадити још много тога да би се могло рећи да и Братунац, као неке остале општине, дефинитивно иде путем развоја.

Премијерка Српске је оцијенила да је веома значајна веза са Србијом посредством изградње моста "Братољуб" и да већ има заинтересованих инвеститора који сада на другачији начин посматрају Братунац и то подручје.

Након Братунца, Цвијановићева је, заједно са предсједником Српске Милорадом Додиком, посјетила општину Сребреница.

Влада Републике Српске, по различитим основама из Развојног програма и из буџета Републике, до сада је у град Зворник уложила око 70 милиона КМ, док је посредством кредитних линија Инвестиционо-развојне банке Српске пласирано додатних 68 милиона КМ.

У протеклој деценији уложено је 140 милиона КМ у развој општине Братунац.

Општина Сребреница представља један од приоритета Владе Републике Српске, што је Влада показала још 2007. године додијеливши Сребреници статус подручја од посебног економско-социјалног значаја, речено је за Срну у Влади Српске.

Извор: РТРС/СРНА

Жељка Цвијановић у Брањеву
Фото: РТРС

Жељка Цвијановић у Брањеву
Фото: РТРС

Цвијановићева у Братунцу
Фото: РТРС

Цвијановићева у Братунцу
Фото: РТРС

Жељка Цвијановић у Зворнику
Фото: РТРС

Жељка Цвијановић у Зворнику
Фото: РТРС

Жељка Цвијановић у Зворнику
Фото: РТРС

Жељка Цвијановић у Зворнику
Фото: РТРС

Жељка Цвијановић у Зворнику
Фото: РТРС

Жељка Цвијановић у Зворнику
Фото: РТРС

Жељка Цвијановић у Зворнику
Фото: РТРС

Предсједница Владе Жељка Цвијановић примила плакету за допринос у развоју општине Братунац
Фото: РТРС

Предсједница Владе Жељка Цвијановић примила плакету за допринос у развоју општине Братунац
Фото: РТРС

Предсједница Владе Жељка Цвијановић у Братунцу
Фото: РТРС

Предсједница Владе Жељка Цвијановић у Братунцу
Фото: РТРС