latinica  ћирилица
25/09/2018 |  12:51 | Аутор: СРНА

Порука генерала Младића: Српску очувати по сваку цијену

Некадашњи командант Главног штаба Војске Републике Српске Ратко Младић приступио је Организацији старјешина ВРС и поручио да се Српска мора очувати по сваку цијену, јер су у њене темеље уграђени животи 30.000 најбољих синова и кћери српског народа.
Генерал Ратко Младић (фото:mojenovosti.com) -
Генерал Ратко Младић (фото:mojenovosti.com)

Предсједник ове организације Милован Милутиновић пренио је на конференцији за новинаре у Бањалуци да је Младић поручио да је обавеза свих политичара и патриотских снага да се одупру свим облицима угрожавања Републике Српске и њених институција.

Он је пренио и да је Младић истакао да се мора водити брига о борачким категоријама, породицама погинулих и несталих, као и старјешинама који су стварали и одбранили Српску.

Милутиновић је прецизирао да је Младић прихватио да у наредном периоду буде биран за почасног предсједника те организације.

"Младић је навео да то не ради ради себе, већ због подршке циљевима дефинисаним Статутом Организације старјешина ВРС и потребом окупљања патриотских снага око основних циљева и обавеза усмјерених очувању Српске и повећању бриге за породице погинулих, ратне војне инвалиде, борце и старјешине који су дали несебичан допринос", истакао је Милутиновић.

Према његовим ријечима, Младић је поручио - "Нека живи Српска".

Милутиновић је на конференцији за новинаре истакао и да је недопустиво мијешање страног фактора у политичка и изборна дешавања у Српској и БиХ, те да након приступања Младића очекују бурне реакције удружења из Федерације БиХ, али и притисак међународних кругова.

"Нећемо се освртати на то. Сматрамо да је Младић, као први војник ВРС, заслужио да се нађе у нашој организацији. То нам је част и задовољство и ми га се не одричемо", поручио је Милутиновић.

Милутиновић је додао да је срамотно што неки појединци неаргументовано оптужују министра унутрашњих послова Српске Драгана Лукача за наводна масовна клања током протеклог рата, иако се он раније истакао храброшћу и доприносом одбрани Српске, а данас брани дигнитет Полиције Српске.

"Осуђујемо најаве '5. октобра' у Бањалуци и насилног преузимања правде у руке. Позивамо све грађане да изађу на изборе и глас дају патриотама који су дали велики допринос развоју и одбрани Српске", поручио је Милутиновић.

Потпредсједник Организације старјешина ВРС Слободан Жупљанин рекао је да ова организација позива Градску управу и Скупштину Бањалуке да што прије донесу правилник о критеријумима према којима се неко може сахрањивати у Алеји великана и заслужних грађана на локалном Новом гробљу у Врбањи.

"Тиме ћемо од заборава сачувати и припаднике ВРС и угледне команданте и борце који су заслужни за стварање Српске. Наш приједлог је генерал ВРС Момир Талић, који је дао немјерљив допринос стварању и очувању Српске и Бањалуке. Породица генерала Талића је прихватила нашу идеју да се његови посмртни остаци пренесу на ово гробље када се за то стекну услови", рекао је Жупљанин и додао да су на њиховом списку и генерали ВРС Новица Симић и Славко Лисица.

Жупљанин је навео и да ће ова организација упутити иницијативу општинама и градовима Српске да неким улицама дају имена заслужних команданата ВРС.

Члан Предсједништва Организације старјешина ВРС Бањалука Стаменко Новаковић рекао је да ће бити упућен захтјев Влади Српске за именовање представника Организације у комисије за истраживање догађаја у Сребреници и Сарајеву.

Он је истакао да Организација подржава то што ће Влада формирати комисије за истраживање злочина у Сребереници и Сарајеву током рата.

"Сматрамо да у новим комисијама треба бити најмање по један старјешина ВРС. Старјешине су предводиле јединице које су изводиле борбена дејства, једини посједују кључна знања о томе и имају цјеловиту слику која је пресудна за истину. Желимо бити активни учесници ових истрага и да дамо допринос истини и правди које су од виталног интереса за Српску", рекао је Новаковић.