latinica  ћирилица
25/09/2018 |  12:57 ⇒ 14:53 | Аутор: СРНА

По основу пореза на непокретности прикупљена 19,2 милиона КМ

Пореска управа Републике Српске је у осам мјесеци ове године по основу пореза на непокретности прикупила 19,2 милиона КМ, што је за 3,2 милиона КМ више него у истом периоду лани.
Пореска управа - Фото: РТРС
Пореска управаФото: РТРС

Повећање по основу пореза на непокретности представља задовољавајући тренд наплате ове врсте прихода који искључиво припада локалним заједницама у Српској, наведено је у саопштењу Пореске управе.

У саопштењу су позвани сви порески обвезници пореза на непокретности да измире другу рату своје обавезе по пореском рачуну за ову годину, као и евентуално још неизмирене износе по основу пореза на непокретности из претходних година.

Пореска управа подсјећа да је рок за уплату друге рате до комплетног износа најкасније до 30. септембра.

"С тим у вези, наглашавамо да ће свим власницима непокретности у Републици Српској, који нису платили доспјеле обавезе пореза на непокретности, износ бити увећан за трошкове поступка принудне наплате и камате", наглашено је у саопштењу.

Пореска управа је позвала и све оне који још нису пријавили своју непокретну имовину да то учине одмах, јер ће непријављене непокретности које идентификују бити пријављене по службеној дужности, а власницима ће бити уручени порески рачуни са обрачунатим каматама и новчаном казном у износу од 500 КМ до 1.500 КМ за физичка лица, те од 1.000 КМ до 3.000 КМ за правна лица, по непријављеној непокретности.

У саопштењу је истакнуто да ће Пореска управа интензивирати активности на принудној наплати овог прихода локалних заједница користећи све законски расположиве мјере - од блокада рачуна, пљенидбе покретне имовине, до уписа хипотека на непокретну имовину, као крајње мјере наплате ове пореске обавезе.