latinica  ћирилица
25/09/2018 |  14:40 ⇒ 14:55 | Аутор: СРНА

У рад пуштена лабораторија за хемијско-токсиколошка вјештачења

Министар безбједности БиХ Драган Мектић данас је у просторијама Агенције за форензичка испитивања и вјештачења у Источном Сарајеву пустио у рад Лабораторију за хемијско-токсиколошка вјештачења.
Лабораторија за хемијско-токсиколошка вјештачења - Фото: СРНА
Лабораторија за хемијско-токсиколошка вјештачењаФото: СРНА

Указујући на велики значај форензике и форензичких испитивања и вјештачења, Мектић је истакао да је криминал данас у свим сферама знатно напредовао и да је повезан са софистицираном технологијом, па би без могућности оваквог вјештачења било веома тешко процесуирати и доказивати одређена кривична дјела.

Он је изјавио новинарима да је изузетно задовољан начином на који је успостављена, а посебно начином на који се развија Агенција, додајући да она ради по највишим могућим стандардима ЕУ, те да изузетно је добро опремљена софистицираном техником и технологијом.

"Једини проблем јесте тај што БиХ нема довољно финансијских средстава да се одвоје за овакву и још неколико безбједносних агенција. Овој агенцији је потребно још специјалистичког кадра, због одређених вјештачења. Надам се да ће то у наредном буџет бити препознато и да ће бити одвојен дио средстава за технолошко напредовање Агенције", навео је Мектић.

Према његовим ријечима, све више захтјева за вјештачење долази од судова, тужилаштава, разних полицијских агенција.

"Драстично се повећава број тих захтјева и Агенција може да доспије у проблем јер нема довољно кадра, па не би могла да испоштује неке хитне рокове", истакао је Мектић.

Директор Агенције Неђо Којић рекао је да је Лабораторија јединствена у БиХ и опремљена најсавременијим апаратима и да ће радити по најсавременијим методама.

"Агенција обавља вјештачења за Суд и Тужилаштво БиХ, полицијске агенције и све друге нивое власти на нивоу БиХ", истакао је Којић.

У Агенцији је у протеклом периоду завршено грађевинско прилагођавање простора за смјештај и успостављање Лабораторије, набављена је монтирана лабораторијска опрема, чиме су створени технички услови за почетак рада.