latinica  ћирилица
25/09/2018 |  18:17 ⇒ 26/09/2018 | 10:53 | Аутор: СРНА

Додик: Ако хоћемо функционалну БиХ, сви морају да се одрекну услуга странаца

Предсједник Републике Српске Милорад Додик поручио је данас да сви у БиХ морају да се одрекну услуга странаца који су земљу довели у позицију да не може ићи даље.

"Морам да поручим свима у БиХ да се окану странаца и да покушамо направити наш договор о могућој БиХ, о оној која би могла да функционише, а не она која би била вјежбалиште за разне међународне мешетаре, од Педија Ешдауна, Волфганга Петрича и многих данас знаних и незнаних", рекао је Додик новинарима у Сребреници.

Он је истакао да се странци откако су дошли на ове просторе мијешају у све.

"Они не престају да се мијешају, они су све и замијешали, тако да напросто не знате како да то третирате, осим као суберзивну дјелатност за наш мир и стабилност", рекао је Додик.

Он је навео да је сада дошло вријеме да се јавно говори о тој умијешаности.

"Хоћу да потрвдим да и имам сазнања о томе шта странци раде овдје. Они уносе директно новац медијима и ми знамо коме га дају. И да не буде да ја измишљам, и људи из СДС-а причају да су добили новац од одређених амбасада за изборну кампању, па су се неки чак и нама жалили да нису добили све што им је обећано", рекао је Додик.

Он је истакао да таква врста мијешања апсолутно не долази у обзир.

"Ми ћемо напасти сваку врсту мијешања, ми хоћемо овдје слободу, ово је простор који припада људима који живе овдје - и Бошњацима и Хрватима и Србима. Ми хоћемо слободу они који хоће да нам је узму нису нам пријатељи", рекао је Додик.

Он је као примјер мијешања странаца навео случај британских обавјештајаца.

"Од оних 40 британских специјалаца, па до неких других активности, до уплитања амбасада и њихових људи, до Морин Кормак која иде по општинама и покушава да натјера људе да гласају за СДС. То је потпуни безобразлук имајући у виду да и Доналд Трамп као предсједник Америке каже да се њихова влада неће мијешати у унутрашње ствари других земаља. Ми видимо да хоће, ови њихови остаци су умијешани у све и они имају овдје своје фаворите", рекао је Додик.

Он је поручио да из БиХ мора да оде високи представник, јер је он један најобичнији "мешетар" који и даље прима плату од 24.000 евра мјесечно и покушава да инсценира ситуацију у којој би био важан.

"Морају отићи стране судије из Уставног суда БиХ ако неко жели ову земљу или ће она сама доћи у позицију да неће моћи да функционише, не зато што то неко унутра хоће, него зато што то хоће странци", рекао је Додик.

Према његовим ријечима, на територији БиХ мора да се вратити суверенитет народу, као што је и предвиђено - суверенитет за два ентитета и три контитутивна народа, без мијешања странаца и фаворита.

"Страшно је да имате Младена Иванића који је напао Србију за мијешање у унутрашње ствари. Вјерујем да је Александар Вучић, очигледно, морао да објашњава ту ствар по свијету, јер је неко рекао да се он мијеша, и да је наравно у своју одбрану рекао `Људи ви се мијешате, не мијешамо се ми`. Што је наравно веома тачно и сви ми то знамо, од медија и невладиног сектора које они фаворизују до поступака које сами врше", рекао је предсједник Српске.

Он је подсјетио на недавни разговор са новим британским амбасадором Метјуом Филдом за који је имао утисак да су озбиљно разговарали о градњи партнерства, о томе како ићи даље.

"А он је након два сата отишао и сјео са људима који упорно раде против стабилности Српске и исти ти људи су се након три сата појавили пред полицијом као демонстранти. Невјероватно! Да ли је он то урадио или није, није ни важно, али су они очигледно били охрабрени састанком са њим да то учине", рекао је Додик.

Он је поновио да је на овим просторима неопходна слобода од странаца.

"Ми смо ти који носимо народну вољу и нећемо одустати до одбране наших права. Ми хоћемо овдје слободу од странаца који покушавају да нам наметну њихове вриједности које ни сами не могу да одрже", рекао је Додик.

Предсједник Српске је навео да му је током јучерашње посјете Бечу речено да "Европа пуца по средини, од сјевера до југа и од истока до запада", а да се овдје говори о некој Европи.

Додик је рекао да ЕУ као вриједносни систем није проблем, али да се мора размислити када је ријеч о Европи као политичкој организацији.