latinica  ћирилица
26/09/2018 |  08:09 ⇒ 08:13 | Аутор: СРНА

Данас 119 година Умјетничког ансамбла "Станислав Бинички"

Умјетнички ансамбл Министарства одбране Србије "Станислав Бинички" данас обиљежава 119 година од формирања, у знак сјећања на 26. септембар 1899. године, када је основан први симфонијски Београдски војни оркестар.
Умјетнички ансанбл "Станислав Бинички" (Фото:ansambl.mod.gov.rs) -
Умјетнички ансанбл "Станислав Бинички" (Фото:ansambl.mod.gov.rs)

Један од оснивача тог оркестра био је и композитор и тадашњи војни капелник Станислав Бинички, који је 1899. године као диригент стао на чело Београдског војног оркестра, претече данашњег Уметничког ансамбла Министарства одбране.

Ансамблу је 119 година од формирања честитао и министар одбране Србије Александар Вулин, саопштено је из Министарства одбране Србије.

"Одржавајући традицију која траје више од једног века, од тренутка када је, наређењем министра војног Краљевине Србије у Београду формиран музички састав под називом Београдски војни оркестар, углед који сте стекли на домаћој и светској музичкој сцени јасан је показатељ да сте достојни имена чувеног Станислава Биничког, аутора "Марша на Дрину", навео је Вулин.

Према његовим ријечима, неспоран таленат и стални напори које чланови тог ансамбла улажу у свакодневно усавршавање одавно су препознати на сценама и кроз чување српске традиције и културе.

"Ваши чланови јавним наступима доприносе чувању и развијању српске културе и традиције, али и очувању угледа Министарства одбране и Војске Србије, као и просперитету културне сцене читаве државе", поручио је Вулин.

Ансамбл "Станислав Бинички", који чине симфонијски и естрадни оркестар, учествовао је на многобројним музичко-сценским свечаностима и фестивалима у земљи и свијету.

Гостовао је у Белгији, Швајцарској, Аустрији, Бугарској, Чехословачкој, Пољској, Италији, Мађарској, Румунији, Немачкој и Русији, гдје је имао чак 80 концерата, објављено је на званичном сајту Ансамбла.

Ансамбл је пропутовао десетине хиљада километара и извео око 7.500 разноврсних музичких програма пред више од пет милиона посјетилаца и преносио славу музичког блага широм Србије и већине европских земаља.