latinica  ћирилица
26/09/2018 |  08:54 ⇒ 09:05 | Аутор: СРНА

Владици Јефрему уручене честице камена Ипатијевске куће

Чланови Императорског паленстинског православног друштва - одјељење Нижњи Новгород, са Јуријем Смородовим на челу, донијели су Његовом преосвештенству владици бањалучком Јефрему честицу камена из Ипатијевске куће, гдје је убијена царска породица Романов.
Честица камена из Ипатијевске куће Његовом преосвештенству бањалучком Јефрему - Фото: СРНА
Честица камена из Ипатијевске куће Његовом преосвештенству бањалучком ЈефремуФото: СРНА

Предсједник Императорског палестинског православног друштва за Републику Српску и Србију свештеник Миладин Митровић изјавио је Срни да је ријеч о изузетно важној реликвији, која ће бити узидана у руско-српски храм у Бањалуци, који ће бити посвећен царској породици.

Преми његовим ријечима, Иларијевска кућа је послије убиства Романових, за вријеме Октобарске револуције, потпуно уништена, али су, захваљујући православним хришћанима, дијелови односно камење те куће скривани и сачувани.

"С обзиром на то да су посветили велику пажњу изградњи руско-српског храма у Бањалуци, чланови Императорског друштва донијели су ову честицу камена и предали владици Јефрему, који ће бити узидан у цркву у периоду када градња буде настављена", рекао је Митровић.

Он је истакао да је честица камена донесена уз пропратно писмо предсједника Императорског палестинског друштва Сергеја Стјепашина, некадашњег премијера и министра унутрашњих послова Русије.

"Тиме су показали своју приврженост и жељу да овај пројекат буде симбол повезивања српског и руског народа и да се на такав начин још више укријепе наше духовне, културне и историјске везе", рекао је Митровић.

У бањалучком насељу Алеја центар 17. септембра освештан је темељ српско-руског храма и духовно-културног центра који се гради у част руске царске породице Романов.