latinica  ћирилица
26/09/2018 |  11:49 | Аутор: СРНА

Америка ће имати велику штету, а Русија корист од глобалног загријавања

Јужне земље, а нарочито САД, претрпјеће велику штету од глобалног загријавања, док ће државе сјевера и Русија забиљежити економску корист, показују научне анализе.

Повећање нивоа мора, екстремни временски услови и друге посљедице климатских промјена довешће до годишњих буџетских губитака од око 250 милијарди долара у САД.

Стручњаци закључују да ће јужне земље претрпјети много већу штету него што се раније предвиђало.

Према њиховим сазнањима, највише ће бити погођене САД и Индија, које ће, како се вјерује, штета коштати између 250 и 206 милијарди долара годишње.

Такође, међу земље које ће осјетити највеће посљедице загријавања убројани су Мексико, Кина и Бразил.

Према предвиђањима, сјеверне земље ће, пак, побољшати своје економије, што се повезује са чињеницом да је тренутна температура тамо испод оптималне.

Тако ће загријавање смањити енергетске трошкове у индустрији и повећати приносе у пољопривреди.

Русија, Канада, као и земље ЕУ и сјеверне Еуропе, убројане су у просторе на чију ће се економију повећање просјечне годишње температуре позитивно одразити.

Стручњаци су направили попис највећих посљедица глобалног загријавања у разним земљама свијета и процијенили утицај сваког појединачног фактора на одређену економију.

Посљедице се значајно разликују од земље од земље, наводе портал "Природне климатске промјене" /Натуре Цлимате Цханге/, а преносе руски медији.

Раније се у америчким медијима писало о позитивним странама глобалног загријавања по Русију.

Године 2015. Париски климатски споразум потписало је 197 земаља и обвезало се да ће смањити емисију гасова са ефектом стаклене баште.

Амерички предсједник Доналд Трамп објавио је прошле године да САД излазе из тог споразума.

Научници смтрају да је ријеч о економском парадоксу због чињенице да се главне будуће жртве глобалног загријавања залажу или за потпуно одустајање од Париског споразума или за олакшице у корист земаља у развоју.

С друге стране, готово све земље којима би раст температуре био користан желе смањење емисије штетних гасова, преноси "Руска ријеч".