latinica  ћирилица
26/09/2018 |  13:02 ⇒ 16:49 | Аутор: Дојче веле

"Крај ере Ангеле Меркел"

Ближи се крај ере њемачке канцеларке Ангеле Меркел, процјењују медији у Њемачкој.

Фолкер Каудер, пријатељ канцеларке Ангеле Меркел, изненађујуће је изгубио изборе за шефа посланичког клуба Ддмохришћана.

Како пише главна уредница Дојче велеа Инес Пол, сада је само питање када ће Меркелова пасти.

"Шефови посланичких клубова су посебно успјешни ако раде неупадљиво. У њемачком партијском систему су задужени да за предсједника партије изналазе већину међу посланицима. Ако је предсједница партије пак истовремено канцеларка, онда шеф посланичког клуба својим радом практично омогућава да влада ради без бочних вјетрова. Толико о теорији", наводи Полова.

Према њеним ријечима, у пракси су вјетрови око актуелне Савезне владе све јачи.

"Још су и дуги коалициони преговори били праћени интригама, оставкама и могућношћу понављања избора која је висила изнад преговора као Дамоклов мач. Данас, годину дана након избора, само је питање времена када ће се коалиција распасти, а Њемачка морати да крене у потрагу за новом владом. Није ствар само у томе што се три владајуће партије свађају као кочијаши и што су због интерних игрица моћи прокоцкали остатке повјерења у становништву", додаје уредница.

Она истиче да је Ангела Меркел изгубила већину и у сопственом табору.

"Њен дугогодишњи интимус и вјечити шеф посланичке групе Фолкер Каудер поражен је на изборима за шефа фракције у Бундестагу – то је равно револуцији на двору канцеларке. Све води само једном сценарију: новим изборима у које ће Хришћанско-демократска унија без Ангеле Меркел, након што је 13 година била на кормилу Њемачке и Европе. Избор у широј јавности непознатог финансијског стручњака Ралфа Бринкхауса за шефа посланичког клуба дошао је баш у тренутку док је Доналд Трамп пред Генералном скупштином УН по ко зна који пут вербално нападао Њемачку. Та два паралелна догађаја бацају бизарно свјетло на стање највеће европске привредне силе", наводи Полова.

Уредница ДВ пише да изгледа да превише посланика актуелног сазива Бундестага не схвата озбиљност ситуације.

"Њих су бирали грађанке и грађани како би се заложили за добробит земље. Нису их бирали да недјељама апстинирају од вршења власти док се свађају због тривијалности и персоналних намјештења и да тиме јачају једино десно-популистичку Алтернативу за Њемачку. Од првог дана је овој влади недостајао заједнички политички пројекат, али још више способне политичке фигуре од формата потребног да се Њемачка одговорно води кроз тешка времена. До овог историјског уторка је једина поуздана величина била Ангела Меркел, која је одвлачила пажњу са дубоког јаза у владајућој коалицији и сопственим редовима. С тим је свршено. Посланици Хришћанско-демократске уније и баварске Хришћанско-социјалне уније нису у уторак отјерали само Фолкера Каудера – они су јавно демонтирали савезну канцеларку. Сада више није питање да ли је Меркел пред крајем каријере, већ само колико брзо ће пасти. Томе ће се радовати и АфД и Доналд Трам", закључује Полова.