latinica  ћирилица
03/10/2018 |  09:19 ⇒ 12:05 | Аутор: СРНА

МЕДИЈИ: Сценарио државног удара на Републику Српску

Анализа специјалних и информационих операција западних обавјештајних служби према Републици Српској, у које је, захваљујући својим дипломатским изворима, портал Инфосрпска има увид, идентификује најупечатљивије особености субверзивних психолошких операција које западне обавјештајне службе спроводе од 2012. године путем "меког државног удара" који покушавају реализовати у Српској пред изборе 7. октобра.
Прислушкивање - Фото: илустрација
ПрислушкивањеФото: илустрација

Исти извор наводи да је активни дио сценарија операције, која је у току, почео када су се обавјештајне службе укључиле у рад Интерресорне координационе групе у бази ЕУФОР-а у Сарајеву која је тако постала центар удара на Републику Српску и која представља експертску "пропагандну групу" састављену од више десетина стручњака за подршку домаћим медијима и невладиним организацијама, у извођењу психолошких операција.

Ову групу, како наводе извори портала Инфосрпска, чине припадници 15. Групе за психолошке операције, војске Велике Британије.

"Сви они, између осталог, изводе информационе операције путем интернета, јавне дипломатије, невладиних организација... Контрола јавног мњења, медија, друштвених елита и најшире јавности које се налазе у овом процесу је од њиховог примарног значаја", наводи се у тексту.

Након ових спознаја, додаје се, пало је у воду свако негирање да се Република Српска налази на мети појачаних обавјештајних операција неких западних земаља, у чему су углавном предњачиле опозиционе партије из Републике Српске окупљене у Савез за побједу.

"Да су пријетње Републици Српској 'само измишљене приче актуелне власти у Српској' поновио је 28. септембра 'наивни' актуелни члан Предсједништва БиХ Младен Иванић, устврдивши да он нема доказе да се ико мјеша у изборе у Републици Српској, односно БиХ. 'И не треба нико да се мијеша па ни Србија', рекао је Иванић. Но то и не чуди, с обзиром да су и опозиционе странке и њени лидери, како се наводи у поменутој анализи, дио овог ширег удара на Републику Српску.

У потпуности је зачуђујући такав Иванићев став, након децидне изјаве предсједника Србије Александра Вучића на сједници Главног одбора СНС-а 24. септембра у Београду, у којој је потврдио овај западни сценарио према Републици Српској. Вучић је тада рекао да је то најбруталније мијешање западних сила у изборе у Републици Српској и да ће те доказе изнијети у јавност послије октобарских избора у БиХ, са вјероватно више додатних детаља о свему овоме о чему пише Инфосрпска, а које је добио од својих служби", истиче се у тексту.

"Своју ограниченост 'наивни' Иванић је показао када је додао 'да не жели да коментарише изјаве Вучића о мијешању странаца у изборе у БиХ док не види доказе'. Од Вучића је Иванић добио брзи одговор да 'ништа није изненађење, све знају само се праве наивни, рећи ћу Иванићу све у лице, али након избора'", додаје се у тексту.

У тексту који је објавио портал Инфосрпска истиче се да је "информациона операција против Републике Српске ушла у своју завршну фазу", а према анализи у коју су имали увид до сада је завршено премрежавање Републике Српске лажним невладиним организацијама, монополизација медијског простора и регрутација локалних извођача, у завршној фази је персонализација противника /Милорад Додик/ и његова сатанизација, настављено је уништавање угледа институција безбједности Републике Српске, док харангирање маса и испирање мозга методологијом провокација и ескалација и даље траје и улази у завршну фазу".

"Окупљање лажног узорка друштва у Републици Српској /'Правда за Давида'/ на централном је мјесту и најпогодније је за медијску манипулацију, улази у завршну фазу, са најављеним 'револуцијама' и препрекама за одржавање избора, а инсценирање 'варница' подразумијева неколико сценарија, прије свих, онај који полази од Давора Драгичевића, оца трагично настрадалог младића Давида Драгичевића, и групе 'Правда за Давида' који протестују данима у Бањалуци, те евентуално угрожавање безбједности неког од лидера опозиције или групе 'Правда за Давида' за који би се оптужила актуелна власт...", истиче се у тексту.

Исти извор наводи да "све то прати и изузетно висока финансијска подршка овом виду субверзивног дјеловања обавјештајних сужби, које су пружиле значајну помоћ, организациону и методолошку, овдашњим медијима и НВО у извођењу пропагандног рада".

"У тој подршци обавјештајне службе користиле су 'преносне механизме', задржавајући прикривеност свог ангажовања на плану финансирања, обуке и локације састанака. Обуку представника невладиних организација за 'меки државни удар' на Републику Српску вршили су, прије свега, пензионисани представници обавјештајних служби. Састанци и обуке су одржавани на различитим мјестима /Румунија, Бугарска, Црна Гора.../ и редовно су биле под надзором страних служби Велике Британије и САД", прецизира се у тексту.

"Путем агената утицаја, обавјештајне службе су активно, интезивно, циљано изводиле и изводе психолошке операције с циљем врбовања и проналажења присталица жељних промјена у Републици Српској /Савез за побједу/. Тај могући украјински сценарио у Републици Српској подразумијева и окупљање опозиције око једне кључне личности /Младен Иванић/, који би се на главном протесту, који је група 'Правда за Давида' најавила за 5. октобар, ако дође до ескалације, појавио као личност која ће објединити опозицију и протесте", наглашава се у тексту.

Овакав план, у који су у покушају рушења Републике Српске укључене водеће западне обавјештајне службе и њихове амбасаде у Сарајеву, наводи се у анализи, обухвата и "оперативце Обавјештајно-безбједносне агенције у Сарајеву, ветеране такозване Армије БиХ на терену, хорде навијача из Федерације БиХ, одређене медије у Републици Српској и Федерацији БиХ, региону, као и одређене невладине организације, опозиционе политичке партије у Републици Српској, са бочном подршком партија из ФБиХ са којим чине власт на заједничком нивоу, дијелове друштва погодних за манипулацију."

"Све се то дешава у моменту када се врши покушај девастације српског националног бића и демонизације лидера који сметају 'новом свјетском поретку' и његовом походу на Балкан. На глобалном плану то је Владимир Путин, а на локалном Милорад Додик. Додик се напада, јер симболизује одбрану Републике Српске која је гарант опстанка српског народа, како би се урушила позиција Српске и како би западни центри искористили српске подјеле за централизацију БиХ. Али, на сву срећу велика већина у Републици Српској је тога свјесна, као што је свјесна и шта западне службе и домаћи извршиоци покушавају", закључује се у тексти који је објавио портал Инфосрпска.

Ало: Аутобуси у Сарајеву спремни да крену на Трг Крајине

У сарајевским насељима Бистрик, Враца и Храсно, тренутно је паркирано између 50 и 60 аутобуса који ће у петак, 5. октобра, кренути према Бањалуци, објавио је портал "Ало", преноси Срна.

Исти извор наводи да је Служба за заштиту уставног поретка Републике Српске дошла до информација да ће се аутобуси кретати у два правца - први ће бити преко Травника гдје ће мањи дио аутобуса купити путнике у овом граду, док ће други ићи преко Маглаја и Добоја гдје се очекује већи број путника.

Портал наводи, преноси Срна, да је "велики број електронских медија у Федерацији БиХ ових дана више заинтересован за бањалучки Трг Крајине него за своје проблеме, па су неки изашли у јавност са насловима: 'Победа на њиховом терену'".