latinica  ћирилица
03/10/2018 |  11:38 ⇒ 16:37 | Аутор: СРНА

Предсједник Српске: База Бутмир код Сарајева прихватилиште "црних операција"

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да у бази Бутмир код Сарајева има 2.000 припадника европских безбједносних снага, и да је то сада прихватилиште за све "црне операције". То је Српској познато, рекао је Додик данас за ТВ Пинк.

Када је ријеч о сценаријима за државни удар на Српску, Додик наводи да је 40 британских специјалаца дошло у БиХ, а да их је шест у Бањалуци.

"Ми тачно знамо гдје су распоређени и шта раде. Наравно, они су веома опрезни, мијењају сваки дан своје пребивалиште. Знамо локалне људе који их прихватају. Има времена да се то све на неки начин доведе на своје мјесто", рекао је Додик.

Он наглашава да су у Српској на власти легалисти и да на Западу не знају шта ће са њима, те се покушава очувати структура у Сарајеву предвођена српским чланом Предсједништва БиХ Младеном Иванићем и кадром из СДС-а, који су наводно демократе, а за НАТО су.

Говорећи о томе зашто некима смета јака Република Српска, Додик наводи да поједини на Западу желе да од БиХ створе централизовану земљу.

Према његовим ријечима, то су рецидиви политике која је ишла за тим да се потпише Дејтонски мировни споразум, а потом низом мјера утиче на то да Српска буде празна љуштура, која ће се смучити Србима и неће имати довољно снаге.

"Е, онда смо прије десетак до 12 година дошли ми и рекли да тога више нема и да хоћемо да поштујемо Устав и права која смо добили. То је засметало, јер они желе поданичку структуру која је спремна да на основу неке далеке приче о погодностима", истиче Додик.

Када је ријеч о мијешању странаца у изборе у БиХ, Додик истиче да нема ко се није умијешао, осим Србије.

"Подвала је да се Србија мијеша. Сасвим је логично да Србија сарађује са Српском, и та сарадња је на највишем нивоу до сада. Ово је најбољи и најконкретнији период сарадње Српске и Србије. То није више само да се загрлимо као браћа и имате нашу подршку. Сада је то конкретно", рекао је Додик, наводећи да се реализује низ заједничких пројеката.

Он је истакао да предсједник Србије Александар Вучић разумије ситуацију у Српској и да је то помогло.

Говорећи о јучерашњем отварању дионица ауто-пута са министром спољних послова Србије Ивицом Дачићем, Додик је поновио да су Срби један народ и да код српског народа у Републици Српској више не пролазе приче да се Срби у БиХ назову "босанским Србима", одвојеним од Србије.

"Ми нисмо босански Срби. Ми смо Срби и сваки успјех нашег народа у Српској или Србији прослављамо јединствено", наглашава Додик.

Он је рекао да Српска данас има већ више од сто километара ауто-путева, изграђена су 72 километра од Бањалуке до Добоја и 40 километара од Бањалуке до Градишке, а прије седам година није постојао ни километар ауто-путева.

"Сада смо ближе Београду. Наш циљ је стигнемо ауто-путем до Бијељине, да се спојимо на путну мрежу Србије ауто-путем, да би се повезали са Београдом и свим дестинацијама у Србији. То би био пут који би трајао око два до два и по часа, што нас знатно приближава комункацијски, економски и политички", истиче Додик.

Он је поновио да у БиХ не постоји малигни утицај Русије, док Британци малигно утичу 200 година на Балкану.

Додик истиче да Русија нема ниједног свог војника у БиХ, нити у Српској, већ развија привредне активности, те нагласио да српски народ у Српској са симпатијама гледа на Русију, што на Западу не схватају.

"То је нека глобална игра, у којој је општа антируска хистерија захватила многе западне земље, па траже чак и своје сателите овдје. Зна се да то прихватају Бошњаци, у знатној мјери и Хрвати, али ми смо ти који кажемо да неће бити санкција Русији од БиХ и да БиХ не може признати самопроглашено Косово", поручује Додик.

Милорад Додик који је и кандидат коалиције СНСД-ДНС-СП за српског члана Предсједништва БиХ изјавио је да све анкете показују да ће бити изабран на ову функцију, јер бирачи знају да неће попустити ни минимално када је ријеч о националном интересу Срба.

Он је подсјетио да је седам пута заредом на изборима побјеђивао исте противкандидате, који се на политичку сцену враћају као "неке воштане фигуре", те истакао да ће то учинити и осми пут на предстојећим изборима.

На питање да ли очекује протесте против изборних резултата, Додик је навео да се раде "жуте", "шарене" револуције, али да народ у Републици Српској није толико наиван и да је прошао много теже ситуације.

Говорећи о односу према Србији, Додик је подсјетио да је у посљедње двије и по године био у Београду 100 пута, што службено, што приватно, а у Сарајеву само два пута, што говори о његовом поимању да је за Републику Српску важна свака кључна, логична и поштена повезница са Србијом.

Додик је оцијенио да се од БиХ жели направити вјештачки нека мала Југославија, да се народи "гурају и надгорњавају за нека права", а да им странци говоре шта морају урадити и да се одрекну свог идентитета.

Каже да се показало да је Европа без идентитета пропала и да се сада враћа свом идентитету, као и да сада не може сама себе да "скрпи", без обзира што приказује на Балкану да се ништа није промијенило.

"Како није? Имамо ми очи. Тамо постоји јасна разлика између политике Европе коју спроводи /француски предсједник Емануел/ Макрон и /њемачки канцелар Ангела/ Меркел и других који су се окупили на другој страни политичког спектра саме Европе. Чекају се европски избори у мају. Мислим да ће се продужити агонија, али ми морамо да разумијемо шта се тамо дешава", рекао је Додик.

Што се тиче оптужби кандидата Савеза за побједу за српског члана Предсједништва БиХ Младена Иванића да је Додик "завадио Републику Српску са свијетом, као и грађане БиХ и подијелио српски народ", Додик је одбацио те тврдње и рекао да Српска није подијељена у политичком смислу.

Он је напоменуо да Иванић представља политички партију /ПДП/ која је на изборима добила осам одсто, док је СНСД добијао до 40 одсто, а да сада анкете говоре да има толику подршку.

"Када се сва опозиција сабере, нема политичку подршку као моја партија", рекао је Додик, напоменувши да је једини у историји Српске два пута биран за предсједника Републике и да "не би добио други мандат да је онако како каже Иванић".

Додик је навео да Иванића не доживљава као конкуренцију, истичући да у БиХ Срби морају да бирају Србина, Хрвати Хрвата, а Бошњаци Бошњака и да је то основ за неку могућу сарадњу.

Напоменуо је да већ годинама оспорава концепт урушавања Српске, док је Иванић допринио да Република Српска изгуби фискалну надлежност и дао могућност да БиХ има изворне приходе, због чега је Српска изгубила, јер је три милијарде КМ платила за финансирање заједничких институција, од којих никакве користи нема.

"Прекршио је Устав, међународни споразум и нанио немјерљиву штету Српској за те три милијарде КМ. Дионица пута од 72 километра коју смо направили коштала је око 800 милиона КМ, а ми изгубили три милијарде, плаћајући неку шупљу администрацију која нам ништа није дала. И ту се разликујемо", истакао је Додик.

Додик каже да се посљедњих 10 година нису "скидале" приче о томе да је "лопов и криминалац", а никад ништа није доказано, док у садашњој изборној кампањи нема тога, него је сада он тај који наводно завађа народ.

Он је поновио да ће, ако буде изабран за српског члана Предсједништва БиХ, живјети у Бањалуци, у Лакташима, да ће у Бањалуци имати канцеларије, а да ће, ако буде морао да иде у Сарајево, ноћити у Источном Сарајеву.

Додик каже да са актуелним хрватским чланом Предсједништва БиХ Драганом Човићем лично има добар однос, али да је разлика у политикама, јер Човић мисли да БиХ треба у НАТО, а он не мисли, док су сагласни у неким базичним стварима - да БиХ чине два ентитета и три суверена народа.

"БиХ је састављена, а они хоће од ње да направе унитарну земљу која би се прије свега експонирала против Србије и српског народа. Ми то не можемо прихватити, унитарну и централистичку позицију БиХ. Оно што су нам отели, не смијемо да се помиримо са тим, јер би тако пристали на неправду. Морамо да кажемо да нешто није било у складу са Уставом", додао је предсједник Српске.

Рекао је да је Република Српска у орбити концепције коју су проводили странци и била је мјесто које се није подржавало након Дејтона и којем се давало подршке само онолико колико се морало.

Додик је подсјетио да је првих година након потписивања Дејтонског мировног споразума Федерацији БиХ отишло 40 милијарди долара донаторских средстава, а Српској није ни 100 милиона долара.

Он је поновио да је бивши високи представник за БиХ Педи Ешдаун "свјетски хохштаплер и криминалац" и најавио да ће, када дође у Предсједништво БиХ, покренути иницијативу да Предсједништво донесе одлуку да Ешдаун буде тужен, јер је рушио међународни уговор - Дејтонски споразум, за шта постоје егзактни докази.

"Ако то не прође на Предсједништву, ја ћу као члан Предсједништва БиХ ходати по свијету и тражити неку државу која хоће да га тужи, јер је срушио међународно право", поручио је Додик.