latinica  ћирилица
03/10/2018 |  17:20 ⇒ 04/10/2018 | 08:02 | Аутор: РТРС

НОВА ХАПШЕЊА - Бројна реаговања након ријешеног случаја напада зољом у Бањалуци и хапшења члана СДС-а

Приведене су још четири особе, које се могу довести у везу са ракетним нападом на зграду "Аграма" у марту, у Бањалуци. Како РТРС сазнаје, у току су полиграфска испитивања, с циљем да се пронађу саучесници у овом нападу. Због испаљивања зоље, суд је одредио једномјесечни притвор Александру Радићу, члану СДС-а из Челинца и предсједнику Мјесног одбора три у овој општини. Због кривичног дјела, које му се ставља на терет, пријети му до 10 година затвора.

Ракетирање зграде у Бањалуци терористички је чин, који потврђује да у СДС-у постоји "милитантно крило", изјавио је предсједник Републике Милорад Додик.

Стручњаци за безбједност оцјењују да је све ово шири пројекат „тајних операција“ на простору земаља бивше Југославије.

Хапшењем Александра Радића откривен је тајни план ширих операција који је за циљ имао само једно -свргавање с власти Милорада Додика, оцјена је стручњака. Колико год се у СДС-у покушавали дистанцирати од Александра Радића, дјела их демантују.

Још 2015. године постао је човјек од повјерења у челиначком СДС-у. Осим фотографија, на друштвеним мрежама величао је лик и дјело руководства странке. За предсједника Републике Српске неспорно је да је Радић имао подршку СДС-а и да је испаљивање зоље политички мотивисан чин. 
 
"Не само да сте вербално напали систем у Републици Српској, већ сте покушали и зољама да га ријешите. Овдје је нападнута Република Српска, мир у Бањалуци. Мир је нападнут јер је испаљена зоља. Потпуно је Лукач у праву када каже да у СДС-у постоји милитантно крило", истакао је Додик.

Оваква Лукачева изјава у СДС-у је другачије оквалификована, што је за потпредсједника Народне скупштине Републике Српске Ненада Стевандића "невјешт" покушај СДС-а да се из цијеле приче извуче. Умјесто извињења Лукачу, нови напади на министра унутрашњих послова. 

"Радић није избачен из странке, а освануле су фотографије с њим. То се може тумачити као заштита починиоцу", рекао је Стевандић.

Извор из челиначког СДС-а је за РТРС потврдио да није тачна информација да је Александар Радић члан странке тек од 2015. године, већ да је те године рађена ревизија чланова странке и да је само добио нову чланску карту.

Радић је, наиме, члан странке много дуже него што је Говедарица јуче саопштио. Док МУП стеже обруч око помагача напада на пословну зграду у Бањалуци, "Савез за побједе" данас ни ријечи о свом активисти Александру Радићу. 

А донедавно су оптуживали полицију Српске да је неспособна да се брине о безбједности грађана и да је Бањалука постала Блиски исток. 

"Сматрам да је безбједност грађана у Бањалуци и Републици Српској угрожена", рекао је Вукота Говедарица у мају 2018. године.

Министар Лукач поставља питање: Шта би се десило да су промашили зграду, да ли би неко у Бањалуци погинуо, шта да је неко био у згради? Да ли су размишљали о томе или су само размишљали како у Бањалуци да наруше безбједност?

Према оцјенама стручњака за безбједност и аналитичара – план је пројектован у једном центру моћи још прије двије године. У тај мозаик, каже Рајко Васић, укључена је и Мектићева "кила улата", несрећна смрт младића Драгичевића, напад на новинара и случај "зоља". 

"Треба имати на уму да се тај догађај испаљивања зоље догодио неколико дана након нестанка Давида Драгичевића. То није случајан догађај, случајно пројектован. Сви ови догађаји немају за циљ напад на Додика и СНСД, већ на Републику Српску, да се она покаже као терористичко легло, легло нестабилности", каже Васић.

Све је почело стављањем предсједника Додика на тзв. америчку црну листу, оцјењује Дарко Матијашевић. Циљ је био да се проблематизују институције Српске, а крајњи резултат би био свргавање с власти Додика и његовог СНСД-а.

Матијашевић каже да је све ово шири контекст тајне операције због које је и Александар Вучић реаговао. Повезује Газиводе на Космету и дешавања у Бањалуци. 

"Могуће је да се у овом ширем конгломерату Србија укључује и морао је Вучић да реагује. Јер би се, не дај Боже, у оваквом случају створио амбијент гдје би Република Српска била у незавидној позицији", рекао је Матијашевић.

О ширем плану тајне операције Александар Вучић ће говорити одмах након 7. октобра. Ко су ментори, а ко извођачи – засигурно је познато и руководству Републике Српске.

Не желе с тим у јавност, јер је Вучић, како кажу, политичар на Балкану који располаже са свим обавјештајним подацима.

Повезана вијест:

Ухапшене још четири особе због испаљивања зоље у Бањалуци