latinica  ћирилица
04/10/2018 |  11:04 ⇒ 16:01 | Аутор: СРНА

Додик: Лобирам за укидање институције високог представника

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да ствара контакте у најмоћнијим центрима свијета како би придобио сагласност за укидање институције високог представника.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

Додик је за данашњу београдску "Политику" истакао да то подржавају Руси и знатан дио европских земаља, те да вјерује да би предсједник САД Доналд Трамп разумио о чему је ријеч.

Он је поручио да ће високи представник морати да дође у Народну скупштину Српске да поднесе извјештај и "положи рачун" Српској, а да ће страни амбасадори имати своје мјесто, инаугурације и пријеме, али да о унутрашњим питањима са њима нема приче.

Додик је навео да су странци добродошли ако доносе инвестиције, али да ако их занима политичка ситуација, информацију морају да потраже од британске обавјештајне службе "инсталисане у БиХ".

"На сваком кораку имамо примјере мијешања странаца, а /српски члан Предсједништва БиХ Младен/ Иванић то обесмишљава па, као, тражи доказе. За разлику од прошлих времена, када су странци мислили да само они могу нас да опсервирају, сада је то обострано", рекао је Додик и поручио да не може америчка амбасадорка да "обилази институције цијелог дана и даје задатке".

Он је оцијенио да је БиХ пропустила прилику да етаблира своје дугорочно постојање зато што је скрнављен Дејтонски споразум и да су, промовишћи "дух Дејтона" умјесто "слова" тог уговора, странци довели БиХ "у глиб".

Предсједник Српске подсјетио је да су бошњачки политички лидери изабрали да са странцима крену у сатанизацију Срба, умјесто да су се од почетка договарали са суграђанима, и тиме су пропустили озбиљну прилику да "направе БиХ".

Упитан какав период предвиђа у наредне четири године ако буде изабран у Предсједништво БиХ, Додик је истакао да БиХ мора да се врати у оквире Устава БиХ, јер се не могу имати вануставне институције, те поручио да ће на дневни ред морати да се врате многа питања.

Додик је истакао да ће се морати преговарати о ономе што је наметнуо високи представник. "Бошњаци то неће хтјети, али имаће велике изгледе да БиХ уопште не функционише. Они ће бити у прилици да бирају", упозорио је Додик.

Он је указао да су минуле четири године изгубљене са становишта борбе за Републику Српску у заједничким институцијама БиХ, а да је национална политика срозана на покушаје држања предавања Бањалуци.

Предсједник Републике Српске рекао је да "није спорно да се направи неки облик сарадње" у БиХ и оцијенио да би можда било паметно да се "поставе ствари тако да нико не смета никоме, да постоје три суверена стуба и два ентитета, која функционишу засебно, на заједничком нивоу, радећи оно око чега се усагласимо".

"Можда би БиХ тако могла да преживи неко вријеме", рекао је Додик.

Додик је оцијенио да БиХ, у којој је најзначајнији ресурс сва три народа "горко сјећање на рат", одржава то што су људи спремни да живе у немогућим конструкцијама, али нису спремни за рат.