latinica  ћирилица
04/10/2018 |  12:42 | Аутор: БЕТА

ПКБ од данас у рукама Арапа

Представници Министарства привреде Србије потписали су са компанијом Ал Дахра из Ирига уговор о продаји имовине Пољопривредне корпорације Београд (ПКБ).
ПКБ (фото: grockainfo.com) -
ПКБ (фото: grockainfo.com)

ПКБ је продат по цијени од 105,055 милиона евра. Матична компанија купца је Ал Дахра из Уједињених Арапских Емирата.

Продато је 16.785 хектара земљишта ПКБ-а на Палилули, у Сурчину и Зрењанину, објекти, опрема, резервни дијелови, као и имовина зависних друштава - Еколаба, Института ПКБ Агроекономик и Ветеринарске станице ПКБ.

На продајну цијену биће додата и цијена за стадо ПКБ-а према попису који ће бити урађен непосредно прије увођења купца у посјед и износиће 100 одсто процијењене вриједности стада на дан пописа.

Државни скретар у Министарству привреде Драган Стевановић који је са Кадаимом Абдулахом Ал Дарејем из Ал Дахре потписао купопродајни уговор рекао је да ће цијена за стадо бити нешто више од 17 милиона евра.

- Почиње нови период за ПКБ и за Србију - рекао је Стевановић и додао да вјерује да ће купац ПКБ-а испунити уговорене обавезе.

Ал Дахра ће, према уговору, инвестирати 30 милиона евра у технологију, механизацију и обнову стада.

Свим радницим ПКБ-а, којих је 1.706, по ријечима Стевановића биће понуђен посао, али су процјене да је оптимално да тај комбинат у наредне три године има 1.000 радника.

Онима који буду вишак, како је раније договорено са синдикатом, биће понуђене отпремнине од 450 евра по години стажа.

- Ал Дахра има новац, знање и технологије које ће пренијети у Србију - рекао је Кадаим Абдулах Ал Дареј.

На тендеру је почетна цијена за понуђену имовину ПКБ-а била одређена у износу од 50 одсто процијењене вриједности и износила је око 104,55 евра.