latinica  ћирилица
05/10/2018 |  17:43 ⇒ 17:49 | Аутор: АТВ

Документи о рачунима Игора Додика лажни (ВИДЕО)

Поједини медији данас су објавили информацију да Игор Додик, син предсједника Милорада Додика, има "одређену суму новца на тајном рачуну у Русији!
Игор Додик - Фото: РТРС
Игор ДодикФото: РТРС

У документацији који су објавили, постоје подаци о два различита рачуна, са подацима који се не поклапају.

Први докумет зове се Уговор о отварању рачуна за посебне намјене у домаћој валути (рубљама), за формирање фонда капиталног ремонта.

Прва нелогичност је у имену банкара Сбер банке који отвара рачун. Име је у женском, а име по оцу у мушком роду. Друго, правно лице које отвара рачун је фирма која се бави станоградњом, а зове се “Фруит Еко“, као фирма Игора Додика из Подградаца, која се бави воћарством.

Прије имена клијента, који је у документу наведен као Игор Додик, пише још једно презиме, и то руско презиме мушке особе.

Такође, клијент који је склопио уговор о отварању рачуна са Сбер банком има и лични документ Руске Федерације, односно клијент је руски држављанин, што се јасно види у документу. Документ не садржи број Уговора, као ни податке о правном лицу које отвара рачун. У документима не постији потписи клијента.

На крају првог документа налази се адреса грађевинске фирме наведене под називом “Фруит Еко“, а на тој адреси се не налази ниједна компанија, већ је у питању стамбени блок (по руском законодавству, компаније не могу бити отворене ни регистроване у стамбеним зградама).

Други документ је заправо потврда о стању штедног рачуна, у којој пише да се, на дан 26.јун ове године, на рачуну налази одређени износ новца, тачније око 670.366,322,47 руских рубаља. У овом докумету пише исти број личне карте као у првом докумету, само што, за разлику од првог, име Игора Додика написано је без презимена друге особе руског порјекла. Такође, потврда о стању рачуна се, по руском законодавству, не може издати трећем лицу.

Бројеви рачуна у једном и другом документу се не подударају. Не подударају се ни одјељења Сбер банке (једно је у граду Томск, а друго у Вороњежу.

"Мени је заиста жао да постоје људи који се баве оваквим стварима, фалсификатима и монажама, а при том врло невјешто то раде. Ја желим да кажем да је ово једна безочна лаж о мени и мојој породици које покушавај већ дуже вријеме да нас облате. Ја ћу свакавко да искористим своје право и тужим све оне које су то измислили и оне који су пренијели ову информацију и одлучно још једном демантујем све ове наводе који су се појавили око мене и рачуна у Русији", рекао је Игор Додик за АТВ.

Да постоје многе нелогичности у поменутом уговор може се закључити из сљедећег:

1. Компанија Игора Додика “ФРУИТ ЕКО" која је наведена у Уговору не може склопити уговор такве врсте, јер ово је Уговор о отварању специјалног банкарског рачуна ради формирања фонда капиталног ремонта. Уговор такве врсте је специфичан. Властник таквог рачуна може бити САМО удружење властника стамбених зграда, задруга за управљање стамбеном зградом или управна организација за вршење управљањем стамбеном зградом. То значи да компанија Игора Додика према закону не може склопити такав уговор.

2. Према Законодавству Руске Федерације, како би страно лице потписало уговор са руском банком, страно лице мора имати регистровано на територији Руске Федерације одељење, а податке о томе морају бити у регистру правних лица и порезних органа РФ. Међутим, ни један регистр не садржи информације о било којом регистрованом на територији Руске Федерације одељењу Игора Додика.

3. Број уговора не може бити прочитан, због тога није могуће да се добије званична потврда ове информације од стране банке.

4. Назив банке звучи као “ОАО Сбербанк России", али прије три године назив је промијењен на “ПАО Сбербанк". Уговор је склопљен 2018. године, што значи да није могуће да правни назив банке у 2018. години буде “ОАО Сбербанк России"

5. У уговору је очигледно да име Клијента “Игор Додик" је додато у ПДФ-редактору умјесто имена неке друге особе (које је дјелимично остало написано, али текст не може бити тачно прочитан).

Назив компаније и број пасоша Игора Додика су такође очигледно додате у ПДФ-редактору.

6. Сваки уговор обавезно мора садржати реквизите банке. Међутим, у чланку 8. овог Уговора нема никаквих званичних реквизита компаније (као што је ИНН, ОГРН), умјесто њих су празна мјеста, највјероватније да је оригинал Уговора садржао те податке, али они су били избрисани како не би било могуће да нађемо реалну компанију Клијента.

7. На адреси, која је наведена као адреса компаније, налази се стамбена зграда, гдје данас нема никаквих организација. Према Законодавству Руске Федерације компаније не могу бити регистровани у стамбеним зградама.

8. Број рачуна према овом Уговору не подудара се са бројем који је наведен у потврди о стању рачуна. Исто тако се не подударају одељења банака (Уговор је био склопљен у Москви, а потврда је издата у Централној Русији, највјероватније да је у Воронежу).

9. У Уговору одсуствује потпис Игора Додика (уопште нема ни једног потписа Клијента). Од стране Сбербанке је наведена особа “Пожарникова Наташа Јевгењевич" (највјероватније да је име било кориговано јер се мијешају имена женска и мушка, име и презиме на почетку и на крају уговора се не подударају). Од стране банке је потписано руководиоцем Томског одјељења што такође није могуће у таквом уговору.

Осим тога, потврда о стању рачуна не може бити издата за трећу страну у складу са законодавством Руске Федерације (за ово је потребна, на примјер, судска одлука), у супротном случају то је кривично дјело.