latinica  ћирилица
06/10/2018 |  07:20 | Аутор: РТРС

Михољске задушнице

Православна црква данас обиљежава Михољске задушнице, које "падају" у суботу пред Михољдан, односно празник којим се Црква сјећа Светог Киријака Отшелника.
Задушнице - Фото: РТРС
ЗадушницеФото: РТРС

Православна Црква установила је Задушнице како би се вјерници молитвено сјећали својих упокојених сродника и пријатеља. Хришћани данас одлазе у цркву на Свету Литургију, обилазе гробове и пале свијеће.

Уобичајено је да се на задушнице служи Света Литургија, на којој свештеник прелива вином донешено жито, односно кољиво, а послије богослужења у храму се одлази на гробља, гдје се пале свијеће, а свештеници обилазе и каде гробове. Они који нису у могућности да оду на гробља због удаљености, треба да оду до најближег храма, и да ту обаве помен за своје упокојене, који су били и остали наши ближњи, чиме показујемо своју љубав према њима.

Задушнице увијек падају у суботу, јер је то и иначе, у току читаве године, дан кад се сјећамо упокојених. На гробље и у цркву се носи кувано жито - кољиво. Жито нас симболично подсјећа на Христове ријечи да зрно тек кад умре род доноси, и то не у земаљском мраку, него у свјетлости сунца. Жито је симбол смртног тијела и бесмртне душе у свјетлости Царства небеског.