latinica  ћирилица
06/10/2018 |  12:50 ⇒ 13:26 | Аутор: СРНА

Обиљежене 24 године од стравичног злочина над српским војницима (ФОТО)

У мјесту Чакле, у федералној општини Трново, данас су обиљежене 24 године од страдања 21 борца Друге сарајевске лаке пјешадијске бригаде Војске Републике Српске над којима су за вријеме примирја стравичан злочин починиле муслиманске снаге.
Трново, обиљежене 24 године од страдања 21 борца - Фото: РТРС
Трново, обиљежене 24 године од страдања 21 борцаФото: РТРС

У Цркви Светог Петра Сарајевског у Војковићима, општина Источна Илиџа, парастос је служен за осам припаника Војске Републике Српске из Трнова и 13 из Војковића, међу којима су биле три жене, а цвијеће је положено у мјесту Чакле.

Горан Шеховац, предсједник општинске Борачке организације "Илиџански борац", која је организатор овог догађаја, подсјетио је на 6. октобар 1994. године када су на првобитне положаје повучене муслиманске снаге и припадници Војске Републике Српске, а на мјесту гдје се догодило страдање остали су само везисти, санитет, кухиња и један дио команде ВРС.

"Недалеко одавде налазила се рампа Сфора. Сви знамо да је Сфор пустио да муслиманске снаге уђу у заштићену зону и преко те територије дођу до мјеста гдје су били припадници српске војске и убију их све, чак и три жене", истакао је Шеховац и за овај злочин оптужио међународну заједницу и њене војне снаге.

Трново, обиљежене 24 године од страдања (Фото: СРНА)

Он је упитао какви су то људи који су у стању убити жену, али и када ће Тужилаштво и Суд БиХ почети да ради свој посао и процесуирати оне који су починили овај страшни злочин над Србима.

Шеховац је нагласио да се овај, као ни остали злочини над Србима не смију заборавити, те да се само њиховим процесуирањем може вратити повјерење у БиХ и њено правосуђе.

Немања Мочевић, чији су отац и стриц страдали у Чаклама, каже да му је 6. октобар један од најтежих у години, јер су му најближи страдали од злочиначке руке муслиманских снага уз помоћ међународне заједнице и Сфора.

Он је рекао да су породице погинулих и ова борачка организација сваке године упућивале захтјев надлежним институцијама у ФБиХ и федералној општини Трново, да им буде дозвољено да поставе спомен-плочу на мјесту страдања, али да никада нису добили никакав одговор.

Мочевић је изразио наду да ће се то промијенити и да ће ФБиХ дозволити да се Србима погинулим у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату подигну спомен-обиљежја, гдје ће њихове породице моћи доћи и достојанствено обиљежити дан њиховог страдања.