latinica  ћирилица
06/10/2018 |  15:45 | Аутор: СРНА

Линта: Без уважавања српских интереса нема стабилности на Балкану

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта сматра да мир и стабилност на западном Балкану није могућ без уважавања интереса Србије, што Београд треба јасно да каже својим саговорницима из САД, ЕУ, Велике Британије, Њемачке, Француске и другима.
Миодраг Линта - Фото: ТАНЈУГ
Миодраг ЛинтаФото: ТАНЈУГ

Он истиче да руководство Србије треба и даље да настави косовски дијалог и да се залаже за рјешење које не укључује признање лажне државе Косово.

"Србија неће и не може да пристане да се одрекне дијела своје територије да би лажна држава Косово постала члан УН као прелазна фаза до стварања `велике Албаније`", навео је Линта у саопштењу.

Линта сматра да Србија треба да инсистира да једна од тема дијалога у Бриселу буде питање отете, узурпиране и уништене државне имовине, имовине Српске православне цркве и имовине Срба и других грађана на Косову и Метохији.

Он је поздравио изјаву предсједника Србије Александра Вучића да Србија неће признати независност лажне државе Косово.

"Јасно је да западне силе и даље не одустају од политике понижавања наше државе и нашег народа и да не желе обострано прихватљив договор Београда и Приштине чији темељ мора да буде Устав Србије и Резолуција 1244", оцијенио је Линта.

Он сматра да је један од њихових најважнијих циљева - да натјерају Србију да се добровољно одрекне дијела своје територије, што јасно показује лицемјерну политику западних сила да они Балкану не желе мир и стабилност, већ хаос и дестабилизацију.

Линта је навео да је један од доказа лицемјерне политике западних сила тај што Приштина више од пет година блокира формирање заједнице српских општина, што је била једина обавеза косовских Албанаца у Бриселском споразуму.