latinica  ћирилица
07/10/2018 |  09:07 | Аутор: СРНА

Пуповац: Никад више позива и пријетњи којима се угрожава живот

Предсједник Српског народног вијећа Милорад Пуповац изјавио је да српски представници у Хрватској до сада нису имали више позива и пријетњи којима се угрожава живот.
Милорад Пуповац - Фото: РТС
Милорад ПуповацФото: РТС

Пуповац сматра да је недавни напад на њега, када је погођен храном из једног кафића у близини загребачке пијаце Долац, етнички мотивисан и да се за то годинама ствара клима у Хрватској.

"Ако се суочавате са називима четник, са позивима на убиство, на рјешавање ствари метком, са пљувањем на улици, са понављањем поздрава `За дом спремни`, онда су то поруке мање утемељене на политичкој, а више на етничкој основи", рекао је Пуповац за "Политику".

Он је навео да су то предсједник Владе Хрватске Андреј Пленковић и његови надлежни министри препознали као ствар која није безазлена, те да га је премијер звао послије напада и јавно осудио оно што се десило за разлику од хрватског предсједника Колинде Грабар Китаровић.

"Ову врсту безобзирног напада до сада нисмо имали, али ни више позива и пријетњи којима се угрожава живот, на друштвеним мрежама и форумима", рекао је Пуповац.

Према његовим ријечима, не може неко ко је Србин критички говорити о Хрватској, јер је то одмах непријатељство.

Он сматра и да се тешко могу унаприједити односи са Србијом ако се погорша или не унапређује однос према српској заједници у Хрватској.

Пуповац је навео да иза оптужби да су он и СДСС радили на томе да се не процесуирају ратни злочини Срба у Вуковару "стоје политички и неполитички кругови који желе да Срби не партиципирају у власти, да немају мира у срединама у којима живе".