latinica  ћирилица
07/10/2018 |  19:05 ⇒ 23:56 | Аутор: sputniknews.com

Додик за Спутњик: Да није непристојно, већ бих прогласио побједу (ВИДЕО)

Очекујем да моја коалиција освоји око 70 одсто гласова, а моја странка око 40 одсто. Вјерујем у велику побједу, и моју и Жељке Цвијановић. Да није непристојно, већ сада бих прогласио побједу, али сачекаћемо до вечерас да то урадимо и формално, каже Милорад Додик у ексклузивном интервјуу за Спутњик.
Милорад Додик (Фото: rs.sputniknews.com) -
Милорад Додик (Фото: rs.sputniknews.com)

Предсједник Српске и кандидат за српског члана Предсједништва БиХ Милорад Додик у ексклузивном интервјуу који је дао за Спутњик, одмах након што је гласао на свом гласачком мјесту у Лакташима крај Бањалуке, каже да је протекла изборна кампања била напорна јер је желио да обиђе свако мјесто и да оствари директан контакт са људима.

- Моја обавеза била је да обиђем што је могуће више мјеста. За 28 дана имао сам 106 митинга, дао тридесет и нешто интервјуа, радио свој посао предсједника, имао десетине разних састанака... Било је мало умора, али, свакако, када радите посао који вам иде и који даје добар резултат, постоји сатисфакција - каже Додик.

Предсједник Српске и лидер коалиције која је окупљена око његовог Савеза независних социјалдемократа задовољан је, како каже, што и поред повишеног тона неких изјава и покушаја подривања, није било посебних ексцеса током кампање и непосредно пред изборе.

- Постојали су разни активисти, разне групе, који су покушали да утичу на изборе и да изазову чак и немире или насиље. Али све је прошло без тога, тако да могу да оцијеним да је кампања била у оквиру закона и да није било никаквих посебних неочекиваних догађаја - оцјењује Додик и додаје да од Општих избора у БиХ очекује оно што се двије године раније догодило на локалним изборима у Српској, када је коалиција коју предводи побиједила у већини општина и градова Српске.

Очекује побједу која ће негирати све приче о Српској као подијељеном друштву, наставља Додик и каже да Српска није подијељено друштво, у њој постоји доминантна већина која има подршку народа.

- Очекујем да ће моја коалиција добити око 70 одсто гласова, што је доминантна већина и снага. За моју партију очекујем око 40 одсто и то је нешто што нам даје сигурност да ћемо побиједити. Вјерујем у велику побједу, и моју и Жељке Цвијановић. Да није непристојно, већ сада бих прогласио побједу, али сачекаћемо до вечерас да то урадимо и формално - убијеђен је Додик.

У задњих двадесет година Српска је била објект насиља високих представника у БиХ, који су кршили међународно право, Дејтонски споразум и Устав БиХ, наглашава Додик. У БиХ, према његовим ријечима, влада ситуација у којој Устав и реалност нису у сагласју.

- То је нешто што мора да се промијени, а више од 200 закона које је наметнуо високи представник требало би да се преиспитају и то ће бити мој посао као српског члана Предсједништва - истакао је Додик.

Додик жели да Српску врати на мјесто које јој припада, укључујући и мјесто доминантног политичког субјекта у БиХ.

- Ако тога не буде, ми немамо ни потребе да будемо у БиХ - додаје Додик за Спутњик.