latinica  ћирилица
07/10/2018 |  20:57 ⇒ 08/10/2018 | 00:36 | Аутор: СРНА

Додик: Гласање протекло достојанствено

Предсједник СНСД-а Милорад Додик изјавио је да, према подацима коалиције СНСД-ДНС-СП коју предводи, очекује велику изборну побједу, истичући да су данашњи општи избори у Републици Српској протекли достојанствено и мирно.
Милорад Додик, гласање - Фото: РТРС
Милорад Додик, гласањеФото: РТРС

Додик је, непосредно по затварању бирачких мјеста, рекао за Телевизију Пинк да је изборни дан прошао без ексцеса, да полиција нигдје није реаговала, те оцијенио да ће излазност бити око 55 осто.

- Радили смо добро у предизборној кампањи и очекујемо велику побједу. Успјели смо да на изборе, према нашим евиденцијама, изађу сви наши чланови - сигурни гласови, које смо евидентирали, тако да очекујемо да резултати буду добри на свим позицијама - и за српског члана Предсједништва БиХ, гдје сам се ја кандидовао и за предсједника Републике Српске Жељку Цвијановић и за парламентарне листе за БиХ и Републику Српску - рекао је Додик.

Одговарајући на питања поводом писања сарајевских портала о наводној "куповини гласова", Додик је рекао да су то ствари које су се дешавале и прије, а да је у току дана било покушаја куповине гласова у Требињу, али и другим мјестима поготово у Бијељини и Зворнику "тамо гдје је изражена активност конкурентне стране".

Додик је, међутим, истакао, да је, без обзира на то, важно да су избори одржани у мирној атмосфери, "јер је сва предизборна кампања конкуренције ишла на то да се изазову ексцеси и да то буде мотивирајући елемент да се гласа против власти у Републици Српској".

Када је ријеч о страном утицају на изборе, Додик је рекао да су се "Американци и Британци уплитали" и поновио да су, тражећи да одустану од подршке СНСД-у, контактирани кандидати који се налазе на листама, међу којима Сташа Кошарац, Лука Петровић, Милица Марковић.

- Мијешања странаца било је претходних дана, а видјећемо за овај изборни дан, било је ту свега. Било је ометања наших веза. У једном тренутку профили које смо ми успоставили били су прекинути једно сат времена. Очигледно је то базирано на основу тих техничких и оних стручњака који су дошли раније да би ометали изборни процес - рекао је Додик.

Поводом данашњег реаговања америчке Амбасаде у БиХ, која је током дана позивала на већу излазност, Додик је објаснио да је то типичан примјер мијешања.

- Они имају своју клијентелу у политичким структурама у Републици Српској окупљеним око СДС-а и ПДП-а и они су њихови портпароли, а процијењено је да велика излазност одговара опозицији и они су нашли и данашњи дан да се уплету рекао је Додик.

Он је истакао да би било најкоректније да су ћутали и примјетио да је овакав поступак примјер на који начин они дјелују.

- Американци и Британци су се уплитали, односно стара америчка администрација. Ово није политика /америчког предсједника Доналда/Трампа него старе администрације и одлазеће америчке амбасадорке /Морин Кормак/ која је спаковала кофере, али је остала да направи што је могуће више пометње. Њена улога овдје је завршена. Нажалост, једна тако велика и моћна земља послала је за амбасадора периферну и тривијалну личност која није могла да наметне ауторитет, а и када је то покушавала, то је било незграпно и на штету ауторитета саме Америке - рекао је Додик.

Додик је поручио да је најважније то што "очигледно српског члана Предсједништва БиХ бира српски народ, а не амерички амбасадор".

- У Републици Српској се, због арогантног наступа старе америчке администрације и њиховог грубог уплитања на штету српског народа, њихово јавно иступање разумије као мијешање и озбиљан дио нашег народа је против тога - рекао је Додик.

Додик је рекао да се први прелиминарни резултати избора могу очекивати за сат до сат и по, али да ће, због сложености избора и бројања гласова, званични резултати бити објављени најмање за мјесец дана.

- У Републици Српској ми ћемо у току ноћи знати како ствари стоје - поручио је Додик.