latinica  ћирилица
07/10/2018 |  23:05 ⇒ 23:10 | Аутор: sputniknews.com

СДА: Воде Џаферовић и Комшић

СДА је објавила нове резултате гласања за чланове Предсједништва БиХ након обрађених скоро 600.000 гласова у Федерацији БиХ.
Гласачка кутија (фото: opcija.net) -
Гласачка кутија (фото: opcija.net)

Према резултатима гласања које из минуте у минуту објављује СДА, њихов кандидат за члана Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић освојио је 40,4 одсто гласова.

Слиједе кандидат СДП-а Денис Бећировић (33,7 одсто), кандидат СББ-а Фахрудин Радончић (11,9 одсто), независни кандидат Мирсад Хаџикадић (8,3 одсто), кандидат Независног блока Сенад Шепић (4,7 одсто) и кандидат Странке за БиХ Амер Јерлагић (један одсто).

Што се тиче кандидата за члана Предсједништва БиХ из хрватског народа, у вођству је и даље кандидат ДФ-ГС Жељко Комшић који, према резултатима СДА, има више од 70 одсто гласова.

Кандидат ХДЗ-ХНС Драган Човић освојио је 21 одсто, слиједе кандидат Наше странке Бориша Фалатар (4 одсто), кандидат Хрватског заједништва Диана Зеленика (3,4 одсто) и кандидат Народне странке Радом за Бољитак Јерко Лијановић (1,1 одсто).

Маринко Чавара, предсједник ФБиХ и члан руководства ХДЗ БиХ, изјавио је да је Жељко Комшић бошњачки кандидат и то, како је казао, оних који не воле БиХ.

- Има оних који не воле БиХ, који желе да наруше равнотежу конститутивних народа која је успостављена у Вашингтону, Дејтону. Надам се да се тренд неће наставити у другим мјестима гдје гласови нису пребројани. Тако ћемо градити будућност да сваки народ бира свог представника - рекао је Чавара.

Комшић (лидер ДФ) до сада је у два мандата био хрватски члан Предсједништва БиХ, а изабран је гласовима Бошњака.

- То није добро - поручио је Чавара и додао да се нада да то, ипак, неће остати до краја тако, те да Драган Човић нема конкуренцију унутар хрватског народа.