latinica  ћирилица
08/10/2018 |  16:19 ⇒ 20:31 | Аутор: РТРС

Почела нова академска година

На оба јавна универзитета почела је нова академска година. Ни ове године није уписан планирани број бруцоша. На Универзитету у Бањалуци уписано је око 2.000, а на Универзитету у Источном Сарајеву 1.244. Као и претходних година, највеће интересовање и ове године било је за медицину.

Од планираних 3.193 студента на прву годину првог циклуса студија, факултете је уписало око 2.000 студената. Највише на Медицински факултет. За разлику од многих, управа овог факултета може да се похвали да је реализовала планирану уписну квоту – готово 500 стотина студената.

Милош Ђукић, бруцош Медицинског факултета Универзитета у Бањалуци, каже да се одлучио за медицину зато што га та грана науке веома привлачи и сматра да је најплеменитија.

"Физикална рехабилитација, радиолошка технологија, лабораторијско инжењерство, сестринство, бабиштво, ево то су неки смјерови за које су показали интересовање. Наравно, медицина, стоматологија и фармација су већ биле попуњене у првом року", истакао је декан Медицинског факултета Универзитета у Бањалуци Ранко Шкрбић.

И Природно-математички факултет може да се похвали задовољавајућим бројем студената. На смјеру математика и информатика попуњена су сва мјеста на буџету.

"Имам осјећај да је то избор за будућност, сва врата су ми отворена", каже бруцош Природно-математичког факултета Универзитета у Бањалуци Велиша Петричевић.

На Бањалучком универзитету остало је слободно око 1.200 мјеста, а на Универзитету Источно Сарајево непопуњено је око хиљаду мјеста. Одговор на питање "Зашто су планиране и реализоване уписне квоте у дискурсу?" према ријечима демографа треба тражити у ефикаснијем образовању, тржишту рада и код послодаваца.

"Они објективно не одражавају реално стање, јер ми увијек морамо поћи од реалних ресурса, а ресурси су онај број ученика што завршава средњу школу, који је већ значајно у тренду опадања, дуги низ година, чим имате смањено рађање", наглашава ректор Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Стево Пашалић.

Посљедњих година све више матураната на студије одлази у веће студентске центре - Србију и Беч, па и то доприноси празнијим амфитеатрима. И Министарство просвјете и културе наводи да је наставни план и програм потребно више ускладити са тржиштем рада.