latinica  ћирилица
08/10/2018 |  16:43 ⇒ 16:45 | Аутор: СРНА

Ђокић: СП освојила шест директних мандата у НСРС

Предсједник Социјалистичке партије Петар Ђокић изразио је данас задовољство изборним резултатом ове партије, наводећи да је СП, према прелиминарним подацима, на основу 70 одсто обрађеног материја, остварила шест директих мандата у Народној скупштини Републике Српске и два компензациона мандата.
Петар Ђокић - конференција за новинаре - Фото: СРНА
Петар Ђокић - конференција за новинареФото: СРНА

- Увјерен сам да овај тренд који је успостаљен неће бити промијењен - рекао је Ђокић новинарима у Бањалуци.

Према његовим ријечима, изражено у проценту, СП је остварила резултат од 8,5 одсто и када се упореди са резултатом који је остварен 2014. године, дошло је до раста подршке бирачког тијела од око 60 одсто.

Ђокић очекује и да ће СП имати један мандат у Представничком дому парламента БиХ, јер проценат резулатата за један мандат је већ остварен на бази 70 одсто обрађеног гласачког материјала.

Он је изразио задовољство побједом кандидата коалиције СНСД-ДНС-СП за српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика и за предсједника Српске Жељке Цвијановић.

- СП је уложила огроман напор да приближи важност побједе та два кандидата и према резултатима који су обрађени, видљиво је да је СП била досљедна у подршци коју је дала овим кандидатима - навео је Ђокић.

Он је истакао да ће то значити увезана власт и на нивоу Српске и на нивоу БиХ.

Ђокић је оцијенио забрињавајућим то што изабрани кандидат за хрватског члана Предсједништва Жељко Комшић није биран већинском вољом хрватског народа.

- То је озбиљан недостатак и највећи пропуст који БиХ има у свом политичком систему или уставно-правној конфигурацији и тиме је хрватски народ драматично оштећен - рекао је Ђокић.