latinica  ћирилица
08/10/2018 |  18:24 ⇒ 18:25 | Аутор: СРНА

Бесповратна средства за самозапошљавање 18 Требињаца

Градоначелник Требиња Лука Петровић потписао је данас уговоре о самозапошљавању са 18 лица, која ће, у зависности од дјелатности коју су изабрали, добити од 4.000 до 11.000 КМ бесповратних средстава.
Требиње-уговори за самозапошљавање - Фото: СРНА
Требиње-уговори за самозапошљавањеФото: СРНА

Петровић је рекао да је за ове уговоре обезбијеђено 100.000 КМ, а да ће 65 одсто од укупно додијељених средстава бити исплаћено корисницима већ сутра.

- Остатак од 35 одсто биће исплаћено након годину дана, како смо то радили у преосталим захтјевима током 2018. и 2017. године - навео је Петровић.

Он је истакао да му је драго што су ови људи одлучили да покрену властити бизнис, наводећи да је то велика храброст, посебно ако се узме у обзир чињеница да се треба борити на захтјевном тржишту.

Зато ће, додао је Петровић, Градска управа увијек бити на располагању Требињцима који су путем програма за самозапошљавање покренули властити бизнис.

- На услузи смо им за све што им треба јер хоћемо да у Требињу превлада предузетнички дух - рекао је Петровић.

Требињац Драган Дангубић, захваљујући овом уговору, прошириће своју ауто-механичарску радњу, за коју је прије двије године набавио неопходне машине.

- Додијељено ми је 7.600 КМ. То ће ми бити довољно да свој бизнис изведем на прави пут - навео је Дангубић, који је са прекидима на бироу рада дуже од 10 година.

Његов суграђанин Мирослав Пударић покренуће властити студио за видео-продукцију.

Он је рекао да је задовољан условима које је Градска управа поставила и да ће захваљујући овом уговору пронаћи посао.

- Уговором сам добио 8.000 КМ које ћу искористити за куповину опреме која ми недостаје - истакао је Пударић.

Потписници уговора данас су као своје бизнис-идеје предложили, између осталог, отварање пољопривредног газдинства, пружање туристичких услуга, те отварање бутика, односно фризерског салона.

Јавни позив за пројекте самозапошљавања отворен је до краја године, а за ове намјене у протеклих годину и девет мјесеци издвојено је око 500.000 КМ.