latinica  ћирилица
08/10/2018 |  20:02 ⇒ 09/10/2018 | 09:46 | Аутор: СРНА

Кецмановић: Предсједништво ће захваљујући Додику бити много ефикасније

Универзитетски професор Ненад Кецмановић оцијенио је да ће будући сазив Предсједништва БиХ функционисати много ефикасније захваљујући српском члану Милораду Додику.
Ненад Кецмановић - Фото: СРНА
Ненад КецмановићФото: СРНА

Напомињући да новоизабрани чланови Предсједништва БиХ увијек почињу са причом да ће се борити за заједничке интересе БиХ, а послије ту причу не потврђују већ се боре за своје интересе, Кецмановић је оцијенио да ће Додик одмах наступити другачије.

"Мислим да ће Додик, што је и иначе његов манир, демистификовати, оголити те односе дотле да ће се врло јасно утврдити већ у самом старту да оно око чега могу да се сагласе и заједнички раде, на томе ће радити, таквих питања и тема сигурно има, а да ће се одгађати или скидати са дневног реда оно око чега нема споразума", рекао је он за РТС.

Према Кецмановићевим ријечима, то ће бити модел који функционише и у Белгији, гдје су Фламанци и Валонци много одвојенији међусобно него што су то народи у БиХ.

"Међутим, та држава функционише, а систем одлучивања је такав да они управо тако раде - оно о чему се слажу раде, а оно о чему не, одгађају", додао је Кецмановић.

Он је навео да постоји могућност да у некој врсти трговине дође до међусобних попуштања.

"Мислим и да ће он /Додик/ инсистирати на томе да се врате Дејтонске надлежности Предсједништву БиХ у односу на Савјет министара, који сада има много веће надлежности", рекао је он.

У БиХ јуче су одржани општи избори.

Кандидат коалиције СНСД-ДНС-СП за српског члана Предсједништва БиХ Милорад Додик, након обрађених 91,65 одсто бирачких мјеста, освојио је 321.067 гласова или 53,78 одсто, док је кандидат СзП-а Младен Иванић добио 256.940 гласова или 43,04 одсто, подаци су Централне изборне комисије /ЦИК/ БиХ.