latinica  ћирилица
09/10/2018 |  07:55 ⇒ 12:05 | Аутор: СРНА

Савановић о страдању Срба у западној Крајини

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић одржаће данас у Бањалуци конференцију за новинаре поводом предстојећег обиљежавања 23 године од страдања Срба у западној Крајини.
Миленко Савановић - Фото: РТРС
Миленко СавановићФото: РТРС

Хрватска регуларна војска, са јединицама такозване Армије БиХ и Хрватским вијећем одбране /ХВО/, напала је 1995. године 13 западнокрајишких општина са већинским српским становништвом - Рипач, Петровац, Дрвар, Грахово, Гламоч, Кључ, Сански Мост, Мркоњић Град, Шипово, Србобран, Јајце, Купрес и Крупа на Уни.

Са тог подручја муслиманско-хрватске снаге протјерале су око 120.000 Срба, опљачкале покретну имовину, а непокретну уништиле и онеспособиле.

Само на подручју општине Мркоњић Град уништено је 1.608 кућа и 700 станова, а ратна штета је око 680 милиона КМ. Хрватске и муслиманске снаге за собом су оставиле пустош и масовне гробнице.

У овој акцији учествовао је и Пети корпус такозване Армије БиХ на челу са генералом Атифом Дудаковићем, који је тада издао наредбу да се уништи све што је српско на том простору, о чему постоји и видео-снимак.

За злочине почињене над Србима у западној Крајини 1995. године још нико није одговарао.