latinica  ћирилица
09/10/2018 |  10:26 ⇒ 10/10/2018 | 09:16 | Аутор: СРНА

Цвијановић: Природно да прва посјета буде Србији и састанак са Вучићем

Побједник протеклих избора за предсједника Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да је логично и природно да њена прва инострана посјета у функцији предсједника Републике буде посјета Србији и да први састанак буде са предсједником Србије Александром Вучићем.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

Она је нагласила да је веза Србије и Републике Српске јака и да су грађани Српске "жедни и гладни Србије", која је, како је подсјетила, издвојила 21 милион евра за пројекте широм Републике Српске.

"Не ради се о новцу већ о односу, а то је однос љубави, поштовања и одговорности. Није Србија ту да рјешава наше проблеме и говори како нешто треба да се одлучи и Србија није учинила ништа што би наштетило било коме у БиХ, увијек се принципјелно залаже за поштовање Дејтонског споразума", подсјетила је Цвијановићева за "Курир".

Говорећи о приоритету у будућем раду, Цвијановићева је рекла да ће се, након што коначни резултати буду добијени, ићи на формирање Владе, што значи да мора да буде одређен мандатар.

"Видјећемо којом већином располажемо у скупштини. Све активности ће бити усмјерене у том правцу. То је нулта обавеза, која се мора извршити да би се ишло даље", рекла је она.

На питање кога ће предложити за мандатара и ко може да је наслиједи на мјесту премијера Српске, Цвијановићева је рекла да то може да буде онај ко буде знао какво је тешко вријеме иза Српске, како се ради тимски, јача Република, не одустаје пред изазовима и обезбјеђује спона Бањалуке и Сарајева.

"Дакле, одговорна особа, која може да игра утакмице на политичком и финансијско-економском плану", истакла је она и додала да не може да каже конкретно име, а да очекује да ће то бити неко из СНСД.

Цвијановићева очекује да њен први радни дан у Палати Републике буде буран, као што су јој, како је рекла, били бурни дани као премијера.

"Разговараћу са представницима институција да јасно дефинишемо шта су наши циљеви. Додик нас је научио да ћемо остварити побједу само ако играмо као велики тим. Не бојим се тог посла. Дио сам овог тима доста година. Давно сам разумјела да можемо успјети само ако се држимо заједно", рекла је она.

У осврту на изборе, Цвијановићева је рекла да су предсједник Српске Милорад Додик и она очекивали побједу, која је апсолутно заслужена.

"Наш приоритет је јачање Републике Српске и стабилност институција, да би могле извршавати своје обавезе према грађанима. Стабилност значи и да се Република Српска уважава и на нивоу Сарајева, што до сада, нажалост, није био случај", нагласила је она.

На питање шта конкретно за Српску значи улазак Додика у Предсједништво БиХ и њен избор за предсједника Републике Српске, пошто су из исте партије, што до сада није био случај, Цвијановићева је рекла да то значи апсолутну стабилност и координацију између та два нивоа власти.

"У претходном периоду то је изостајало, јер смо имали игнорантски однос људи из Републике Српске који су били на власти у Сарајеву. Никад као у претходне четири године није се десило да се не комуницира, нити да људи користе сарајевске фотеље да иду по свијету и блате Републику Српску", рекла је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, то ће се промијенити и никада више не смије бити пракса.

"Наша политика остаје иста - јака Република Српска у складу са оним што нама припада по Уставу", поручила је Цвијановићева.

Она је у контексту тога навела да ће враћање одузетих надлежности Српској бити политички приоритет, јер су надлежности одузете да би се умањила снага Републике.

"Међународна заједница тврдоглаво брани грешке које је сама направила, али ми ћемо увијек инсистирати на томе, јер су Устав и реалност у раскораку", поручила је Цвијановићева.