latinica  ћирилица
09/10/2018 |  10:33 | Аутор: СРНА

Руси затворили сиријско небо

Русија је испоручила Сирији недавно систем противваздушне одбране /ПВО/ "С-300", што значи да је не само Латакија, већ и цијела Сирија, постала "зона забрањеног лета", тврде војни експерти.

Стручњаци наводе да ће Сиријци формално управљати овим системом, док ће Руси "држати прст на обарачу".

Рушење руског "иљушина" и смрт више чланова посаде, за шта је као главног кривца Русија означила Израел, довело је до потпуне промјене ваздушне ситуације над Сиријом.

Осим "С-300", у Сирији је и "ПМУ2", чији је домет 250 километара, а Руси ће испоручити Сиријцима и најмодерније системе за команду, контролу, комуникацију и надзор ваздушног простора.

Амерички, израелски и авиони НАТО-а неће више моћи да бомбардују сиријске циљеве кад год намјере, већ ће то одсад бити операције са високим ризиком и неизвјесним исходом.

Цијели ПВО Сирије, захваљујући новим руским испорукама, постаће јединствен и умрежен.

Када радар открије мету, одмах ће бити обавијештене ваздушне и ракетне санге руске и сиријске војске, а уз помоћ руских интегрисаних компјутерских сервера, који чувају радарски одраз свих могућих мета, укључујући и крстареће ракете и амерички најмодернији авион "Ф-35", услиједиће брзо дејство.

Истовремено, сиријски авиони и ракете ће, захваљујући руском систему, бити заштићени од електронских контрамјера.

Војни стручњаци сматрају да ће Руси у Сирију послати и систем за аутоматску контролу и команду "пољана Д4М1", који покрива површину величине Француске.

Тај систем истовремено може да прати 500 ваздушних циљева и дјелује против 250.

Након што су Руси практично затворили небо над Сиријом, сиријске снаге и руска ваздушна премоћ омогућиће Дамаску да "очисти" Идлиб без икакве западне одмазде, процјењују војни портали.