latinica  ћирилица
09/10/2018 |  11:06 | Аутор: СРНА

Мостар: Гостовање пјесника номинованих за Шантићеву награду

На 99. Шантићевим вечерима поезије у Мостару гостовали су пјесници који су ушли у ужи избор за Књижевну награду "Алекса Шантић" која ће бити додијељена 28. октобра, на затварању манифестације.
Шантићеве вечери поезије, Мостар - Фото: РТРС
Шантићеве вечери поезије, МостарФото: РТРС

Домаћин вечери у Владичанском двору у Мостару синоћ је био књижевник Веселин Гатало, који је један од добитника ове престижне награде.

Своје стихове мостарској публици говорили су Горана Жижовић из Источног Сарајева, Бранко Конатар из Београда, Милица Јефтимијевић Лилић из Београда, Радинко Крулановић из Никшића, Јован Бундало из Београда, Бранка Касаловић из Зубиног Потока, Луко Паљетак из Дубровника, Горан Врачар из Источног Сарајева, Есма Бандић из Травника, Јовица Ђурић Мајор из Ниша, Марко Бачановић из Сарајева, те Аћим Тодоровић из Власенице.

Пјесник Луко Паљетак рекао је да је Шантић велики европски пјесник и да је част граду у којем је рођен.

"Он је успио отјелотворити дух овог града у својим стиховима. Шантић је пјесник љубави, та љубав не престаје онда када се ограничи на физичку љубав, него је љубав која прелази границе осјећаја. Није случајно што су о Шантићу писали велики Мирослав Крлежа и Тин Ујевић. Шантић је пјесник трагом чије ријечи пјесници и данас својим стихом могу оплеменити свијет", додао је Паљетак.

Милица Јефтимијевић–Лилић нагласила је да јој велика част што је у ужем кругу пјесника за Шантићеву награду.

"Вечерас смо чули различиту поезију, али све је то добра поезија. Ко год буде побиједио, биће то прави избор. Ја сам добила много награда и домаћих и међународних, а само присуство вечерас овдје у Мостару за мене је награда. Шантић је пјесник моје младости. Учила сам од њега и он је одјекнуо и у мојој поезији", навела је она.

Гатало је рекао да је улазак у ужи круг за Шантићеву награду велика част за сваког пјесника, што су и пјесници истакли на пјесничкој вечери у Мостару.

Он је навео да на Шантићевим вечерима слиједи још много квалитетних садржаја и на крају додјела награде.

Предсједник Градског одбора Српског просвјетног и културног друштва /СПКД/ "Просвјета" у Мостару Радивоје Круљ подсјетио је да је на конкурс за Шантићеву награду стигао велики број пријава из региона, те да је "Просвјетин" стручни жири одабрао 14 пјесника од којих ће један бити побједник.

Он је подјетио да су Шантићеву награду до сада добили Скендер Куленовић /1969. године/, Весна Парун /1972./, Оскар Давичо /1975./, Енвер Ђерћеку /1978./, Александар Вучо /1981./, Стеван Тонтић /1984./, Богумил Ђузел /1987./, Стеван Раичковић /1992./, Рајко Петров Ного /2006./, Веселин Гатало /2007./, Ђорђо Сладоје /2009./, Дара Секулић /2012./, Перо Зубац /2015./.