latinica  ћирилица
09/10/2018 |  13:18 | Аутор: СРНА

Затражена затворска казна због покушаја одласка у Сирију

Тужилаштво БиХ затражило је од Апелационог вијећа Суда БиХ да преиначи пресуду којом је Амир Хаскић проглашен кривим за планирање одласка на ратиште у Сирију, али је ослобођен казне, истакавши да се треба казнити по закону.
Суд и Тужилаштво БиХ - Фото: РТРС
Суд и Тужилаштво БиХФото: РТРС

Тужилаштво је изјавило жалбу против провостепене пресуде Хаскићу због погрешно и непотпуно утврђеног чињеничног стања и одлуке о кривичној санкцији.

Суд БиХ је у јулу неправоснажно прогласио кривим Хаскића за планирање одласка на страно ратиште у Сирију, али га је ослободио казне јер је добровољно одустао од извршења дјела, преноси Бирн.

Према пресуди, Хаскић је у другој половини 2017. године правио план и обезбиједио средства за придруживање паравојној формацији која дјелује изван БиХ и остваривао путем друштвених мрежа контакте с особама које се налазе на подручју Сирије, при чему је говорио да ће отићи да ратује на страни такозване "Исламске државе" и да ће запалити пасош БиХ.

"Докази не указују на то да је добровољно одустао, него управо супротно", истакао је тужилац Дубравко Чампара и додао да Тужилаштво сматра да је Првостепено вијеће прогријешило што је прихватило да је ријеч о добровољном одустајању од одласка.

Одбрана Хаскића је предложила да се жалба Тужилаштва одбије као неоснована и потврди првостепена пресуда.

"Одбрана сматра да се овдје ради о добровољном одустајању", рекао је адвокат Сенад Дуповац и додао да је Првостепено вијеће то коректно и образложило.

Оптужени Хаскић није био присутан приликом излагања жалбе.

Апелационо вијеће ће накнадно донијети одлуку по жалби.