latinica  ћирилица
09/10/2018 |  18:58 ⇒ 10/10/2018 | 00:03 | Аутор: РТРС

Како ће изгледати нови сазив НСРС?

Након обрађених скоро 90 одсто бирачких мјеста, извјесно је да се распоред снага у Народној скупштини Републике Српске неће битније мијењати. Најјача странка и даље је СНСД, која је освојила нешто више од 32 одсто гласова, односно 28 мандата и која ће, заједно са коалиционим партнерима ДНС-ом и Социјалистима, бити у прилици да формира стабилну скупштинску већину.

Према тренутним процјенама, у односу на протекле изборе, тренутно највећа странка у Српској освојила је мандат мање, уз готово идентичан проценат освојених гласова.

Разлога за задовољство имају, јер су више гласова освојили њихови коалициони партнери, па би и скупштинска већина требало да буде стабилнија него након прошлих избора, када су, након конституисања сазива, имали свега 42 посланика.

"Очекујемо око 30 посланика, па ћемо заједно са коалиционим партнерима ДНС и Социјалистима, али и Уједињеном Српском имати преко 50 посланика, што ће бити изузетно убједљива и комотна већина, имаћемо један комотан простор да се посветимо развоју Републике Српске у наредне четири године", рекао је Радован Ковачевић, портпарол СНСД-а.

Највећи раст забиљежио је ДНС, готово 30 одсто гласова и пет посланика више.

Предсједник странке, Марко Павић задовољан таквим исходом, поручује да је настављен тренд раста партије, не остављајући дилему о наставку коалиционе сарадње са СНСД-ом и Социјалистима. ДНС ће, каже, дати пуни допринос стабилности Српске и актуелне власти, а за своју странку очекује мјесто будућег премијера.

"Ми у ДНС-у немамо разлога да мијењамо своје мишљење. Да смо остварили слаб резултат или слично, онда бисмо размислили, а овако остајемо при свом ставу и о томе ћемо да видимо са коалиционим партнерима", истакао је Павић.

Са шест директних мандата и бар још једним компензационим, раст подршке бирачког тијела биљеже и Социјалисти.

"Увјерен да ћемо у наредном периоду бити партија на коју се грађани могу ослонити и да ћемо оправдати њихово повјерење својим радом у институцијама", нагласио је Петар Ђокић, предсједник Социјалистичке партије.

Од опозиционих партија највећи раст има ПДП. У односу на сазив из 2014. имаће два посланика више, чиме су, кажу, задовољни.

"Са парламентом јесмо, и у једном и у другом. То је тако и ту се ситуација неће мијењати", навео је Игор Црнадак, потпредсједник ПДП-а.

Највећи губитник избора је СДС. Са 24 мандата, колико су, заједно са коалиционим партнерима, имали на претходним изборима, пали су на 16.

Важно је напоменути да су и крај мандата дочекали са шест посланика мање. Лидер СДС-а и то види као један од узрока лошег исхода ових избора.

"Нисам задовољан са резултатима, надао сам се и по одређеним анкетама мислио сам да ће бити значајније већи, али је ипак остао на неком нивоу везан за број мандата из 2014. године, а кад одбијемо све ове пребјеге у протекле четири године, који су нанијели штету СДС-у", казао је Вукота Говедарица, предсједник СДС-а.

Нова политичка партија у Народној скупштини биће Уједињена Српска, која је освојила три посланичка мандата.

НДП има мандат мање у односу претходне изборе, а Коалиција Заједно за БиХ, коју чинe посланици бошњачких странака, имаће три посланика.