latinica  ћирилица
09/10/2018 |  19:49 ⇒ 10/10/2018 | 10:39 | Аутор: РТРС

Постоји ли још СзП? Петровић и Крсмановић признали пораз опозиције

Иако је СДС очигледно изгубио мандате у Народној скупштини и трку за предсједника Републике Српске, умјесто признања изборног пораза, Вукота Говедарица је данас прогласио побједу. На прес конференцији, новинарима је саопштио да је он изабран на ову функцију, тврдећи да су изборе одлучили бројачи листића, а не гласачи... И док СДС и ПДП траже ново бројање гласова, поједини високи функционери опозиционих странака, данас поручују: "Вријеме је да признамо пораз".

Говедарица спорним сматра 42.500 неважећих листића, који су, каже, могли да утичу на коначан исход гласања за предсједника Српске. Приговор има и на њихов укупан број, тврдећи да их је више него што је заведено у записницима.

Због тога ће, каже, тражити ново бројање и увид у неважеће листиће.

"Желим да поручим јавности Републике Српске да сам ја изабрани предсједник Републике Српске вољом наших гласача, а не вољом и начином како су то радили бројачи", тврди Вукота Говедарица, кандидат Савеза за побједу за предсједника Републике Српске.

Ново бројање гласова за појединачне функције траже и из ПДП-а. Сматрају да ЦИК није обезбиједио услове за регуларне изборе, а приговоре ће им, кажу, упутити сутра.

"Постоји огроман број пријављених нерегуларности и сада је очигледно да се десила велика крађа и куповина гласова. Увјерени смо да су Иванић и Говедарица добили већи број гласова од противкандидата", рекао је Игор Црнадак, потпредсједник ПДП-а.

Из ЦИК-а одговарају да су захтјеви за поновним бројањем гласова преурањени и да је то могуће тек по објављивању коначних резултата, што се очекује за седам до десет дана. Поручују да би, све евентуалне злоупотребе, требало прво да примијете посматрачи, који би то пријавили бирачком одбору.

"Ако будемо имали приговора, прво што ће бити провјерено јесте записник о раду бирачких одбора. Неважећи листић не значи било какву злоупотребу, то може да буде воља бирача", навела је Максида Пирић, портпаролка ЦИК-а.

Из СНСД-а представницима опозиције поручују да престану да обмањују јавност, и прихвате реалност и вољу грађана.

Поручују да немају ништа против поновног бројања гласова.

"Уколико они желе да гласови буду поново бројани, позивамо Вукоту Говедарицу и Младена Иванића да их они лично преброје и да се увјере да они нису избор грађана Републике Српске и да то никада неће бити", истакао је Радован Ковачевић, портпарол СНСД-а.

И док врх опозиционих странака не жели да призна пораз, Милораду Додику и Жељки Цвијановић стигла је прва честитка из СДС-а. И то од добојског градоначелника и новоизабраног посланика у Парламенту БиХ Обрена Петровића.

Петровић је телефоном разговарао са Додиком и затражио пријем за делегацију СДС-а, како би, како је рекао, разговарали о заједничком дјеловању у Сарајеву.

"Разговарао сам са предсједником Додиком. Он је прихватио да ће примити делегацију СДС-а и да ћемо разговарати за добробит и Републике Српске и БиХ", истакао је Петровић.

Додик је изразио задовољство Петровићевим приједлогом.

"Драго ми је што је понудио да његови посланици из Добоја раде с нама заједно и на нивоу Републике Српске и БиХ. Наравно да ћемо прихватити такву врсту разговора. Како ће то гледати у СДС-у, то не знам. Сваки појединац с таквим намјерама је добро дошао", рекао је Додик.

О овом потезу високог функцинера странке на чијем је челу, лидер СДС-а прочитао је из медије. И поред Петровићевог става, Говедарица категорично одбија било какве разговоре о заједничком наступу у Сарајеву.

"Звао сам господина Петровића на телефон, он је негдје вани, изван Републике Српске. Нисам успио с њим да обавим разговор, тако да не могу да потврдим тачност и вјеродостојност те изјаве, опростићете ми. А мој став је, ако ме неко пита, а мислим да ме и те како добро пита, да нема разговора са Милорадом Додиком, нема разговора са режимом", категоричан је Говедарица.

Говедарица је демантовао и наводе појединих медија да је, због лоших изборних резултата, десет општинских одбора СДС већ затражило његову смјену.

Ипак, незванично сазнајемо да би о Говедаричином мандату на челу странке већ сутра требало да расправља Предсједништво СДС-а. Да Петровић није усамљен у ставу да треба признати пораз, потврдио је и потпредсједник НДП-а Здравко Крсмановић, да након оваквих резултата, Савез за побједу практично више и не постоји.