latinica  ћирилица
10/10/2018 |  10:51 | Аутор: СРНА

Дачић: Број признања самопроглашеног Косова брзо ће пасти испод 100

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић данас је изразио очекивање да ће до краја године бити нових повлачења признања такозване косовске независности и да ће број држава које су признале самопроглашено Косово пасти испод 100.
Ивица Дачић - Фото: СРНА
Ивица ДачићФото: СРНА

"То је важно због преговорачке позиције јер из Приштина кажу 'шта имамо да преговарамо са вама када је нас признало 116 држава'. Они су закуцали тај списак, окачили га на врата, а то је велика лаж јер су неке земље повукле признање", рекао је Дачић.

Он је оцијенио за телевизију "Прва" и да је Приштина у великој дефанзиви и да не схвата реално ситуацију у којој се налази, као и да њени представници највише времена проводе са земљама које су признале /самопроглашено/ Косово да не повуку признање.

"Не схватају да је већина најважнијих међународних актера веома заинтересована да дође до одређеног договора који би се заснивао на компромису. Они само отежавају своју позицију тиме што постоје неслагања о томе унутар приштинске елите", рекао је Дачић.

Он је подсјетио да је данас 2000. дан од потписивања Бриселског споразума по коме је требала да буде формирана Заједница српских општина /ЗСО/ на Косову и Метохији.

"То што Приштина још није формирала ЗСО доказ је да немају намеру да спроводи договорено из Бриселског споразума", рекао је шеф српске дипломатије.

Према Дачићевим ријечима, то што ЗСО још није формирана показује и да међународна заједница не улаже максимални напор да натјера Приштину да имплементира оно што је потписала.