latinica  ћирилица
10/10/2018 |  13:24 ⇒ 13:26 | Аутор: СРНА

Лакић: Ојачати отпорност младих

Национални координатор за ментално здравље Републике Српске Биљана Лакић рекла је да ментално здравље младих најчешће нарушава вршњачко и насиље путем друштвених мрежа, као и зависност од игрица.
Бањалука - Свјетски дан менталног здравља - Фото: СРНА
Бањалука - Свјетски дан менталног здрављаФото: СРНА

Лакићева је рекла да превентивне стратегије треба усмјерити на смањење фактора ризика и унапређење протективних фактора да би се ојачала отпорност код младих.

Она је изјавила новинарима у Бањалуци поводом обиљежавања Свјетског дана менталног здравља да на ментално здравље младих утичу и проблеми у свијету као што су избјеглиштво, изложеност временским непогодама, ратним и кризним ситуацијама.

"Млади су рањиви јер је адолесценција турболентан период када долази до највише унутрашњих и спољашњих промјена. Под ризиком су млади изложени злостављању јер је вршњачко насиље распострањено у школама", додала је Лакићева.

Она је истакла да је прошле године 30.000 људи потражило помоћ у установама за ментално здравље у Српској, првенствено у центрима за ментално здравље и психијатријским клиникама.

"Прошле године око 500 адолесцената је било болнички третирано", додала је Лакићева.

Она је појаснила да је циљ обиљежавање Свјетског дана менталног здравља, чија је овогодишња тема фокусирана на ментално здравље младих у свијету који се мијења, да се подигне свијест о значају менталног здравља, да се смањи стигма и дискриминација која прати менталне поремећаје.

Помоћник министра здравља и социјалне заштите Републике Српске Милан Латиновић тврди да је у посљедњих 20 година направљен значајан искорак у области унапређења менталног здравља, при чему је успостављено 27 центара који имају мултидисциплинарне тимове оспособљене да пружају услуге у области менталног здравља.

Латиновић је навео да Министарство ради на унапређењу услова и способности здравствених радника да се адекватно баве овим питањем.

Он је навео да око шест одсто младих узраста од 15 година пробало одређене психоактивне супстанце, што је показатељ да се мора водити рачуна о њиховом менталном здрављу.

Директор Пројекта менталног здравља у БиХ Џенита Хреља Хасечић рекла је да је нови приступ у третирању проблема менталног здравља превентивни рад и препознавање раних симптома јер се и депресија појављује у раној адолесцентој доби, те превенција суицида.