latinica  ћирилица
10/10/2018 |  14:13 ⇒ 14:14 | Аутор: СРНА

Бондаренко: Вјерујем да ће Додик позвати Путина у БиХ

Руски аналитичар Олег Бондаренко изјавио је да вјерује да ће нови српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик испунити најављене амбициозне планове, па и онај да ће предсједника Русије Владимира Путина позвати у БиХ и састати се с њим прије Нове године.
Олег Бондаренко (Фото: https://antimaidan.ru) -
Олег Бондаренко (Фото: https://antimaidan.ru)

Бондаренко претпоставља да би једна од могућности за посјету Путина БиХ могла бити када руски предсједник буде долазио у Србију што би, према једном од сценарија, требало да буде у децембру.

"Није било ниједне ситуације да Додик нешто обећа, а да не испуни. И Русија и сви могу да вјерују у његова обећања. Ако је рекао да ће урадити све да БиХ призна Крим као дио Русије или ако предлаже да се формира руско-српски центар сличан оном у Нишу, онда ће то и бити", рекао је за "Спутњик" овај руски стручњак за Балкан, који је на челу аналитичког центра "Фонд прогресивне политике".

Оцијенивши да ће резултати избора у БиХ имати посљедице по цијели регион, Бондаренко је рекао да је Додик озбиљан политичар и примјер не само за БиХ, него и за Србију и све Србе у региону како треба штитити српске интересе.

Бондаренко је одбацио оцјене Запада да су избори потврдили да је БиХ у ћорсокаку, уз опаску да је исход избора свакако пораз Њемачке и званичног Загреба, јер је за хрватског члана Предсједништва изабран предсједник ДФ-а Жељко Комшић, а не лидер ХДЗ-а Драган Човић.

"С друге стране, мандат из редова Бошњака добио је Шефик Џаферовић који ће бити склон развоју добрих односа са Русијом, чему се неће противити ни Комшић", процијенио је Бондаренко.

Он је окарактерисао као неконструктивне и пропагандистичке оцјене да су у БиХ побиједили националистички оријентисани лидери.

"Додик је интернационалиста који брани интересе свог народа, а што се тиче западног утицаја у БиХ, треба прекинути мандат високог представника. БиХ нису потребни ни /Педи/ Ешдаун нити /Валентин/ Инцко", сматра Бондаренко.

Он је увјерен да, ако се буде радило према Дејтону, Република Српска има могућности да врати овлашћења која јој је отео високи представник.

На питање да ли се послије неуспјеха Запада да наметне решење у Македонији гдје није успио референдум, али и неуспјехе Запада у БиХ гдје је побиједила Додикова опција може очекивати да то ојача српску преговарачку позицију када је ријеч о Косову и Метохији и да се и Србија успјешније супротстави притисцима, Бондаренко савјетује да се не жури.

"Не треба журити. Зашто журба, посебно када је ријеч о разграничењу на Косову. Постоји ситуација на сјеверном Кипру од 1974. године и ником ништа. Кипар мисли да је то окупација, а Турци мисле да је то посебна земља коју признаје само Анкара. Ова журба је везана за то што 2019. године Британија излази из ЕУ, биће промјене влада у неколико европских земаља, а у јуну се одржавају избори за Европски парламент, такође избори у Грчкој. Ципрас вјероватно одлази. Зато сви журе", образложио је Бондаренко.

Он је скренуо пажњу да Космет није само српско питање.

"То је и руско питање и свјетско питање. Ако један регион може слободно да изађе из једне државе само због несагласности са њеном политиком или због религиозних разлога, онда зашто Татарстан не би изашао из Русије, јер ми у Русији имамо 20 милиона муслимана, а и ЕУ има Трансилванију у Румунији, Каталонију у Шпанији и Фландрију у Белгији", подсјетио је Бондаренко.