latinica  ћирилица
10/10/2018 |  19:11 ⇒ 20:44 | Аутор: РТРС

Лопаре: Да ли је 116 гласова за Цвијановићеву, уписано противкандидату?

Предсједник Републике Српске Милорад Додик позвао је кандидате опозиције за појединачне функције, Младена Иванића и Вукоту Говедарицу, да разговарају о актуелној политичкој ситуацији.

Лидер СДС-а позив је категорично одбио, и даље тврдећи да су изборни процес пратиле бројне малверзације, због чега сматра да му је изборна побједа неправедно отета. Са коалиционим партнерима још једном је поручио да траже поновни.

На гласачком мјесту Брусница у општини Лопаре полицији је пријављен случај изборних малверзација. Посматрач је увидом у електронску базу примјетио да је 116 гласова, које је освојила Жељка Цвијановић уписано у изборни резултат независном кандидату Војину Павловићу.

- То је показало да је измијењена воља бирача, са циљем да побиједи кандидат. Сматрамо да се ради о злоупотреби чланова ОИК за измјену резултата - истиче Ђоко Васић, посматрач на бирачком мјесту Брусница - Лопаре. 

У Изборној комисији тврде да нису запримили никакав приговор.

- Не знам о каквом се приговору ради. Ми смо унијели онако како су нам доставили предсједници бирачких одбора. То је надлежност ЦИК-а - поручује Жељко Тешић, предсједник ОИК-а Лопаре.

Док Вукота Говедарица тврди да су бројне малверзације довеле до тога да је воља народа измијењена и да је покраден на изборима, ово је примјер да су неправилности утврђене једино у његову корист, потпредсједник Парламента Српске Ненад Стевандић.

- Јасно је да Говедарица покушава да изборни дебакл претвори у кризу и изазивање сукоба у Републици Српској и да амнестира себе од изборног резултата тако што ће тврдити да су избори покрадени и то говори о политичкој недораслости - сматра Стевандић.

Говедарица, међутим, поручује да ће истрајати у намјери да открију како је дошло до изборне крађе, у којој је, тврди, он као кандидат оштећен. Указује на, како каже, све већи број неважећих листића који би, тврди, могли да достигну и број од 50 хиљада, а што би и те како утицало на изборни резултат. Због тога је категорично одбио позив предсједника Милорада Додика да разговарају о политичкој ситуацији.

- Мој став је НЕ! С диктатором који је брутално покрао вољу народа у Републици Српској на изборима, нема шта да разговарам. Ја сам против тога - тврди Говедарица.

У томе га подржавају коалициони партнери. На неколико десетина страница аргументовали су тврдње да је дошло до повреде изборног процеса и упутили их ЦИК-у, а спреман је и допис у којем траже поново бројање листића.

- Ове изборне резултате ми не признајемо! Не прихватамо. Све ћемо учинити да их оспоримо и то заједно са нашим народом - каже Бранислав Бореновић, предсједник ПДП-а.

Подсјетимо, само два дана пред изборе, кандидат за српског члана Предсједништва БиХ, ПДП-ов Младен Иванић поручио је да се његова странка добро спремила и да злоупотребе неће бити могуће.

Одмах након избора, Иванић је промијенио став.

Одбијањем да призна пораз, опозиција исказује незрео и девијантан став, каже СНСД-ов Сташа Кошарац, истичући да су грађани јасно поручили коме су указали повјерење. Док Говедарица оспорава изборни резултат противкандидата, његове странчаке колеге Обрен Петровић и Милован Бјелица поручују да је побједа СНСД-а јасна и да то треба прихватити. Бјелица истиче да није задовољан исходом, али сматра да вољу народа треба поштовати.

- Нисам ни за какву дестабилизацију и агонију у Српској и не смијемо дозволити никакве турбуленције, ни због Републике ни због српског народа, који се довољно напатио за нашу државу - истиче Бјелица.

Сличан став изразио је и НДП-ов Здравко Крсмановић. Сматра да опозиција треба да призна пораз, а да након губитка двије кључне функције, Савез за побједу више не постоји.

- То није став странке, већ његов лични. Није ни први ни последњи који се коси с опцијама политике НДП. Ми ћемо имати сједницу ГО и Предсједништва странке, и доносимо одлуке на темељу чињеница успјеха нас и коалиције - категоричан је Чавић.

Свјестан да је странка на овим изборима остварила 20 одсто мањи резултат, Чавић поручује да је вријеме за анализу урађеног. Подржава коалиционе партнере у ставу да гласачке листиће треба поново пребројати, јер сматра да велики број неважећих листића баца сумњу на исход Општих избора у БиХ.