latinica  ћирилица
11/10/2018 |  11:54 | Аутор: СРНА

Могући протести пред хрватским Конзулатом и Амбасадом

Удружење радника и инвалида рада избјеглих из Хрватске са држављанством БиХ незадовољно је односом хрватских власти према рјешавању статусних права Срба у Хрватској, због чега не искључује могућност организовања протеста чланова Удружења испред хрватског Конзулата у Бањалуци и Амбасаде у Сарајеву, изјавио је Срни предсједник удружења Никола Пузигаћа.
Никола Пузигаћа -
Никола Пузигаћа

"Сачекаћемо да се конституише нова власт у БиХ од које ћемо инсистирати да се у преговорима са Хрватском коначно ријеше статусна права Срба у Хрватској која се односе на поврат имовинских, станарских, радних и пензионих права", рекао је Пузигаћа.

Она је навео да је Удружење незадовољно јучерашњим састанком у Амбасади Хрватске у Сарајеву у вези рјешавања ове проблематике, али да ће сачекати одговоре власти Хрватске.

"Нисам оптимиста у позитивне одговоре из Загреба на наше захтјеве. Уколико одговори буду негативни, не преостаје нам ништа друго него да о дискриминацији права Срба у Хрватској упознамо ЕУ и УН", истакао је Пузигаћа.

Пузигаћа је закључио да је за Удружење неприхватљиво да ЕУ у БиХ шаље мигранте из Сирије, а не жели да ријеши статусна права избјеглих Срба из Хрватске у земљи која је чланица ЕУ и која би требало да штити основна људска права, као што су право на имовину, стан, посао и пензију.

Представници Удружења радника и инвалида рада избјеглих из Хрватске са држављанством БиХ позвани су јуче на састанак у Амбасаду Хрватске у БиХ на којем је разговарано о враћању незаконито одузетих права Србима који су избјегли из Хрватске.