latinica  ћирилица
11/10/2018 |  16:45 | Аутор: ТАНЈУГ

Делегације Србије и Шпаније напустиле скуп у Бечу због представљања Косова

Делегација Одбора за спољне послове Скупштине Србије напустила је Међупарламентарну конференцију о заједничкој спољној и безбједносној политици ЕУ у Бечу.
Беч (photo: Twitter @Chrisceng) -
Беч (photo: Twitter @Chrisceng)

Делегација Србије је то учинила у знак протеста због начина на који је на скупу представљена јужна српска покрајина Косово и Метохија, односно самопроглашена држава Косово.

Заједно са српском делегацијом коју предводи предсједник Одбора Жарко Обрадовић протест је изразила и делегација шпанског парламента.

Делегације парламената Србије и Шпаније протествовале су због представљања привремених институција из Приштине са заставом и називом "Косово" без звјездице, наводи се у саопштењу Скупштине Србије.

Конференција се одржава у оквиру шестомјесечног предсједавања Аустрије Савјетом Европске уније.

Српска делегација је јуче, уочи конференције, а након обавјештења о листи учесника, упутила захтјев да представници привремених органа из Приштине буду представљени у складу са Споразумом о регионалном представљању.

Исте ставове имала је и делегација Парламента Краљевине Шпаније.

Како организатор, Парламент Аустрије није уважио захтјев ове двије делегације, те су представници Народне скупштине Републике Србије и Парламента Краљевине Шпаније напустили засједање.

"Организатор није испоштовао ни статут Конференције који предвиђа да статус посматрача могу имати само државе кандидати за чланство у ЕУ или државе чланице НАТО", истиче се у саопштењу.