latinica  ћирилица
12/10/2018 |  10:33 | Аутор: СРНА

Ланути: Нећемо више лизати ципеле Меркеловој

Британска штампа назива бирократе ЕУ "прљавим европским пацовима", а италијански евроскептици отворено истичу да земље Уније на окупу држи још само валута.

Водећи свјетски медији попут "Фајненшел тајмса" и "Дојче велеа" најављују "сумрак" политике њемачког канцелара Ангеле Меркел.

Она је у очима многобројних противника симбол неуспјешног покушаја унитаризације Уније, од које велику економску корист има највише управо Берлин.

Министар спољних послова Велике Британије Џереми Хант упоредио је УН са "затвором који личи на Совјетски Савез", што је изазвало огорчење у Бриселу.

Истовремено, италијански сенатор Ели Ланути поручује да је "било доста" и да Италија "више неће лизати ципеле госпођи Ангели Меркел нити клечати пред насилником Емануелом Макроном, лидером Француске".

Британски и италијански медији процјењују да је потпуно пропао план за јачу европску федерацију, а поготово су се распршили снови Макрона о јединственом финансијском и јединственом систему одбране и безбједности.

Пропао је и покушај централе ЕУ да казни непослушну Мађарску и њеног премијера Виктора Орбана, који су се први жестоко успротивили мигрантској политици ЕУ.

Данас, чак и политичари из коалиције Меркелове признају да је мигрантска концепција била погрешна и да је широм отворила врата власти евроскептицима.

На мигрантском питању распала се идеја европске солидарности и јединства - затварање граница и окретање концептима политичке суверности потпуно је "избацило из седла" Брисел и његове "камене темељце" - Њемачку и Француску.

Више није питање да ли ће Ангела Меркел пасти, већ када ће се то десити, процјењује "Дојче веле", уз напомену политичких аналитичара да ће се томе радовати и њемачка опозиција, нарочито десница, и амерички предсједник Доналд Трамп.

Најјаснију поруку ЕУ шаље пројекат "Покрет" /Моувемент/, који предводи некадашњи Трампов медијски идеолог Стив Бенон, који сада подржаве европске евроскептике.

Њихова порука за Брисел гласи: "Популисти Европе уједините се - у предграђу Брисела", коментаришу портали за политичку аналитику.