latinica  ћирилица
12/10/2018 |  13:51 ⇒ 13:52 | Аутор: СРНА

У Прокупљу откривен споменик славном "Гвозденом пуку" (ВИДЕО)

Споменик славном "Гвозденом пуку", који је у историју ушао због јунаштва којим је задивио многе савезничке војске и њихове војсковође, владе и народе откривен је данас у Прокупљу, поводом 100 година од ослобођења Топлице у Првом свјетском рату.
Откривен споменик славном "Гвозденом пуку" у Прокупљу - Фото: Screenshot/YouTube
Откривен споменик славном "Гвозденом пуку" у ПрокупљуФото: Screenshot/YouTube

Премијер Србије Ана Брнабић предводила је државну церемонију у Прокупљу и поручила да је данашња Србија кренула стопама славног пука и да од непријатеља прави пријатеље, гради јаку и достојанствену Србију која изнад свега цијени мир, знање, слободу, упорност, те која поштује старије и даје подршку младим.

"Да градимо Србију која поштује различитости, која верује у себе и брани своје принципе и помаже другима. Србија, која је јача него што је била јуче, а нешто слабија него сутра", рекла је Брнабићева.

Она је рекла да Топлица која је дала "Гвоздени пук" обавезује да се Србија усправи и подиже тако што ће усправити сваког њеног човјека као што су то радили најчаснији међу прецима.

"Они су бранили земљу чашћу. Оном чашћу због које се опет чује наша реч, исто као што се чуо њихов храбри поклич. Наша воља је да ова земља живи, да Топлица живи и рађа нове јунаке, нове гвоздене људе, али не за ровове и блато, него за путеве и школе - све оно што слобода треба да буде. Слобода избора, рада, кретања, говора, мисли, једнакости", рекла је Брнабићева.

Чувен по храбрости, чврстини и високом борбеном моралу, пук, који је настао прије 106 година, у првом су позиву попуњавали српски војници у најбољој животној снази - старости од 21 до 31 годину, који су мобилисани у Прокупљу, гдје се налазила окружна пуковска команда.

У "Гвозденом пуку" било је највише припадника Топличког округа, Јабланичана, Пусторечана, Топличана и Заплањаца, а уочи рата, 7. октобра 1912. године када је пук из Прокупља пошао у рат против Турака у његовом саставу било је 60 официра, 445 подофицира и каплара, 4.210 редова и 29 музичара.

О борбеном моралу српских војника који су чинили овај пук увјерљив запис оставио је окупаторски војник, познати књижевник Егон Ервин Киш - каплар 11. пука Девете аустроугарске дивизије и учесник Церске и Колубарске битке.

"Тек у Србији 1914. године схватио сам да је љубав према слободи малих народа јача сила од насиља великих и моћних. Тек овде сам схватио Шатобријана - да неумитна сила воље савлађује све, а да је слабост силе у томе што вјерује само у силу", забиљежио је Киш.

И чувени Франше д'Епере писао је о Србима и њиховој љубави према слободи - "То су сељаци, скоро сви. То су Срби, тврди на муци, трезвени, скромни, несаломиви. То су људи слободни, горди на своју расу и господари својих њива".

Од 50 пукова, колико је бројала српска војска, само је Други пјешадијски пук првог позива носио почасни назив "Гвоздени пук".

Назив "Гвоздени пук" није им дао ни краљ, ни српска Врховна команда, него спонтано српски војници других пукова због изузетне храбрости и великих ратничких подвига на бојном пољу Балкана.