latinica  ћирилица
12/10/2018 |  17:00 ⇒ 13/10/2018 | 10:11 | Аутор: РТРС

Додик намјерава Путина позвати у Бањалуку, али не и у Сарајево

Новоизабрани српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да ниједног тренутка није сумњао у своју побједу и најавио да намјерава да позове предсједника Руске Федерације Владимира Путина да посјети Бањалуку, али не и Сарајево, јер ту, каже, није добродошао.

Друга два члана Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић и Жељко Комшић, међутим, сматрају да је Путин добродошао и у Сарајево и у БиХ, и додају да је неопходно развијати добре односе БиХ и Русије.

Као српски члан Предсједништва БиХ штитићу интересе Републике Српске, истиче Додик. Борићу се за мир и Устав БиХ, али, каже Додик, нећу радити на томе да се Устав мијења. Залагаће се и за преиспитивање свих одлука досадашњих високих представника.

За ТВ 1 Додик је истакао да је његова побједа јасна, што додаје, потврђује да има 70.000 гласова више него кандидат Савеза за побједу Младен Иванић. У претходним мандатима у салама Предсједништва БиХ, гдје су одржаване сједнице и примани страни гости, није било заставе Републике Српске, што ће Додик настојати да промијени.

"Ја сам легитимни представник и српског народа и Републике Српске и желим да се борим за уставну структуру БиХ и слово Дејтона и Устава, а не њихов дух. У томе се разликујемо. Овдје је све накарадно", рекао је Додик.

Говорећи о спољној политици БиХ, Додик је навео да ће се она односити, прије свега, на изградњу добрих регионалних односа. Сматра да је Комшић пренаглио са свађама са Хрватском и Србијом. Додаје да БиХ треба да има одличне односе са Србијом и да би прво требало ријешити питање границе између Србије и БиХ.

"Што се тиче НАТО, можемо сарађивати, али никаквог чланства, нити пута према Алијанси нема. Овдје је плебисцитарни став народа у Републици Српској да не треба ићи у НАТО. Постоји и декларација о војној неутралности и не намјеравам да се другачије понашам", казао је Додик.

А управо су НАТО и европске интеграције, за Шефика Џаферовића, два спољнополитичка приоритета БиХ. Истиче да чланови Предсједништва треба да се труде да јачају економију БиХ и обезбиједе равноправност свих грађана. Због повјерења у БиХ, каже, треба што прије потписати споразум о сарадњи са Исламском заједницом, за шта је потребна сагласност сва три члана Предсједништва БиХ.

"Увјерен сам да ће Додик кад прочита приједлог споразума закључити да нема никаквог ексклузивитета према Исламској заједници, односно да су све три вјерске заједнице третиране на равноправан начин", рекао је Шефик Џаферовић, новоизабрани бошњачки члан Предсједништва БиХ.

Док Додик одбацује могућност да потпише споразум који ће, како каже, Исламску вјерску заједницу ставити у повлашћен положај, Жељко Комшић сматра да би било у реду потписати тај споразум. Очекује рационалну сарадњу са друга два члана јер сви, каже, имају исти интерес да ова институција функционише.

Коментаришући протесте у Мостару против његовог избора за хрватског члана Предсједништва БиХ, Комшић наводи да је то легитиман начин изражавања воље грађана.

"То je за мене у реду, јер су протести одржани у складу са законом. Избори су прошли, гласови су избројани и морају се и ХДЗ БиХ и сви помирити да Драган Човић није члан Предсједништва", наводи Жељко Комшић, новоизабрани хрватски члан Предсједништва БиХ.

Док Џаферовић сматра да БиХ има право на коридор од Неума до отвореног мора и да то мора заштитити, Комшић још једном понавља да ће поднијети тужбу против Хрватске због градње Пељешког моста. Додик поручује да неће подржати најављену тужбу.