latinica  ћирилица
12/10/2018 |  18:29 ⇒ 13/10/2018 | 10:16 | Аутор: РТРС

О злочинима Дудаковића говоре заштићени свједоци

Оптужница Тужилаштва БиХ против ратног генерала тзв. Армије БиХ Атифа Дудаковића и 16 команданата и војника Петог корпуса, стигла је у Суд БиХ. Због обимности, није искључено да Суд затражи додатно вријеме за њено потврђивање, сазнаје РТРС.

Стотине страница потресних свједочења и материјални докази потврђују размјере злочина над српским цивилима и војницима у јесен 1995. године у Босанском Петровцу, Крупи, Кључу и Санском Мосту. Кључну улогу имао је Дудаковић који је, према исказима заштићених свједока, наређивао да се заробљеници убијају, а насеља пале.

По систему "спржене земље" српско становништво избрисано је са подручја у четири западнокрајишке општине. У налету Петог корпуса уништено је десетине села, вриједна имовина, скрнављено и запаљено 38 православних богомоља, побијено више од 300 Срба, на праговима својих кућа или у масовним егзекуцијама.

- Отац Раде испричао ми је како су 14. септембра 1995. у послијеподневним часовима у село Орашко Брдо код Босанског Петровца, три припадника тзв. АБиХ дошла дошла до наше куће и убили моју мајку - прича Љубица Кресоја.

- Мој отац није хтио да напусти Босански Петровац након што га је заузео Пети корпус. Од тада му се губи сваки траг. Када је 1. октобра 1999. године урађена ексхумација код наше породичне куће, пронађене су спаљене кости мог оца - наводи Зорица Керкез.

У исказу који је Тужилаштво БиХ предочило још у априлу, један од заштићених свједока који је и сам убијао заробљене припаднике Војске Републике Српске у Босанском Петровцу, децидирано потврђује да је наредбе за стријељање лично издавао генерал Атиф Дудаковић, након што је саслушао седам српских војника.

"Погледавши у нас, генерал Атиф Дудаковић нам је кратко наредио - Побијте их. У њих смо пуцали ја, Ибрахим Шиљдедић који је био Дудаковићев пратилац, Сафет Салихагић, Адис Зјакић, Санел Шабић, Хасан Ружнић, самоиницијативно су се стријељању придружили и други припадници Петог корпуса", рекао је заштићени свједок. 

Из исказа се види, да војници под командом Дудаковића нису имали ни зрнце милости.

"Један од заробљеника у које смо претходно пуцали, био је још жив. Јаукао је је говорећи: Убијте и мене, немојте ме остављати. Након тога је Хасан Ружнић ишао од тијела до тијела и свакоме од њих пуцао појединачно по један метак у главу, укључујући и рањеног војника који је дозивао: Убијте и мене", говори заштићени свједок у свом исказу.

Српски цивили који нису убијени у својим кућама, одвођени су код мотела "Милошев конак" на улазу у Босански Петровац, гдје су саслушавани, потом хладнокрвно ликвидирани и затрпавани у претходно припремљене гробнице.

"Испред тог хотела видио сам постројене у ред цивиле, жене и мушкарце, избројао сам их 24-ро. Војници Петог корпуса су прво ногама, рукама и пушкама тукли једног мушкарца, а када су га добро пребили, један од војника га је убио хицима из аутоматске пушке. Одмах након убиства, један багер кашиком купи леш и истреса га у раније ископану рупу. Ово се поновило још три пута", рекао је заштићени свједок.

Више од двије деценије Атиф Дудаковић уживао је заштиту и вјешто избјегавао процесуирање. О злочинима које је лично наређивао и одобравао, требало би ускоро да се проговори у судници Суда БиХ, до тада преносићемо исказе свједоке, који тзв. силу небеску показују као паликућу и убицу.