latinica  ћирилица
12/10/2018 |  22:52 ⇒ 22:55 | Аутор: СРНА

Костајница: Почела "Кестенијада"

Отварањем етно-изложбе женских ручних радова у Народној библиотеци "Невенка Станисављевић" у Костајници почела је тродневна манифестација "Кестенијада 2018", чији је циљ унапређење туристичке понуде ове локалне заједнице.
Костајница -
Костајница

Директор ове библиотеке Светлана Ђурђевић рекла је да је изложено више од 200 рукотворина различитих техника израде, од хеклања и плетења, до веза и традиционалних предмета.

"Посебно бих издвојила наш етно-кутак у којем су изложени предмети које су користили наши стари, као што су сукнене чарапе, преслица, женска народна ношња, те врч, звани штуцка, у којем је некад ношена вода", истакла је Ђурђевићева.

Директор Туристичке организације општине Костајница Бранка Кукрика рекла је Срни да је циљ ове туристичко-привредно-културне манифестације промоција природног богатства овог краја.

"Желимо да привучемо што већи број људи да дођу у Костајницу и да уживају у јесењој посластици - кестену, по којој смо ми тако познати", рекла је Кукрика.

У оквиру "Кестенијаде" вечерас је одржана и изложба радова ученика Основне школе "Петар Мећава" и полазника дјечијег одјељења библиотеке "Мала причаона", као и књижевно-музичко вече са писцем и кантаутором Жељком Галоњом, који је изводио своје пјесме, уз пратњу гитаре.

Галоња, који за себе каже да је пјесник Козаре, казивао је стихове посвећене Петру Кочићу, Дијани Будисављевић, Гаврилу Принципу и вољеној планини Козари.

Манифестација ће бити настављена сутра продајном изложбом сувенира, воћа и меда, сликарском радионицом студената Академије умјетности Бањалука под називом "Кестенијада у очима умјетника" и "Кестенбалом" - костимираним дефилеом најмлађих мјештана, а у вечерњим часовима биће одржано Вече ојкаче и фолклора.

Организатор "Кестенијаде 2018" је општинска Туристичка организација, генерални покровитељ општина Костајница, а покровитељ Министарство трговине и туризма Републике Српске.