latinica  ћирилица
13/10/2018 |  09:07 | Аутор: СРНА

Ковач: Јункер се свети Орбану

Коментар предсједника Европске комисије Жана Клода-Јункера да за мађарског премијера Виктора Орбана више нема мјеста у Европској народној партији представља личну освету, јер Орбан прије четири године није подржао његову кандидатуру, сматра портпарол мађарске Владе Золтан Ковач.
Жан Клод Јункер  (Фото:anongalactic.com) -
Жан Клод Јункер (Фото:anongalactic.com)

Ковач је на друштвеној мрежи "Твитер" написао да Јункерови коментари "нису вриједни одговора", те додао да су Орбанове и Јункерове несугласице по питању миграната само учиниле очигледнијим да је у примједбама првог човјека Европске комисије ријеч о освети.

Јункер је рекао за француски дневник "Монд" да за Орбана више нема мјеста у посланичкој групи ЕПП-а у Европском парламенту, осим, уколико не буде гарантовао да поштује њене основне вриједности и изборни програм.

"Иако поштујем Орбана, видим много некомпатибилности између његових ријечи и хришћанско демократских вриједности на којим је заснована породица ЕПП", рекао је Јункер.

Европски парламент је прошлог мјесеца гласао за спровођење дисциплинских мјера против Мађарске због наводног кршења основних начела ЕУ.

Донесена је одлука о покретању такозваног Члана 7 против Будимпеште и изражена је забринутост око независности правосуђа, корупције, слободе говора, академске слободе, права мањина и миграната, те других спорних питања.