latinica  ћирилица
13/10/2018 |  09:08 | Аутор: СРНА

У новембру велика војна вјежба

Војска Србије обиљежиће 100 година од побједе у Првом свјетском рату великом војном вјежбом, која ће средином новембра бити одржана на најмање пет локација широм земље, уз учешће више хиљада припадника Војске, пишу београдске "Вечерње новости".
Војска Србије - Фото: Бета
Војска СрбијеФото: Бета

У маневрима, у којима ће учествовати више хиљада официра, подофицира и војника, дејствоваће авијација, десетине тенкова и оклопних возила и артиљеријске и ракетне јединице, наводи лист, позивајући се на саговорника из врха Војске Србије.

Специфичност вјежбе биће сценарио који подразумијева истовремено кретање снага и гађање на неколико полигона и терена у Србији.

"Реч је о тактичкој вежби са бојевим гађањем, а борбена средства ће дејствовати истовремено", рекао је извор листа.

Како је навео, циљ ових сложених маневара је да се провјере могућности, али и да се пошаље порука да Војска Србије данас располаже истом одлучношћу и спремношћу, која је прије тачно једног вијека красила наше претке.

Према плану, Ријечна флотила у садејству са блиским јединицама ће, недалеко од Титела, гађати циљеве са својих пловила, а инжењеријске јединице у најкраћем року премостиће Тису.

На полигону "Пасуљанске ливаде" налазиће се циљеви за гађање авијације и дејствоваће оклопне јединице, а сличан сценарио одвијаће се и на Пештерској висоравни, гдје ће дејствовати и артиљерија и ракетне јединице.

У рејону Ниша и на војном стрелишту "Међа" способност ће одмјерити припадници Специјалне бригаде и чувеног 63. падобранског батаљона, који ће извести десантирање из авиона и ступање у борбу на тлу.

Саставни дио вјежбе биће и дејство најсавременијих средстава наоружања из производног програма српске намјенске индустрије, међу којима су савремене хаубице "нора", борбена оклопна возила "лазар", "милош"...

У Војсци Србије наводе да је првобитна замисао државног и војног врха била да се вијек од завршетка Првог свјетског рата обиљежи парадом и дефилеом људства и технике, али да је предност дата практичном увјежбавању јединица.

"Грађани Србије видеће моћ средстава којима располажу наше оружане снаге, али не у церемонијалној, већ у својој природној улози", истакли су у Војсци Србије.