latinica  ћирилица
13/10/2018 |  10:13 ⇒ 19:33 | Аутор: СРНА

Додик: Нећу допустити да било који народ буде мајоризован

Новоизабрани српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да ће на овој функцији најприје представљати Србе, који су га изабрали на изборима, али да неће допустити да било који народ, укључујући хрватски, буде мајоризован и да буду донесене било какве штетне одлуке за његов политички статус.

Додик је за "Вечерњи лист", издање за БиХ, рекао да је његова политика поштивање Дејтона и Устава и додао да се треба вратити темељима из Дејтона, уколико се не може направити нови договор.

"То би повратило и позицију хрватског народа коју је изгубио 2001. године, када је уништен хрватски концепт", рекао је Додик и додао да то подразумијева повратак начина одлучивања у коме се не могу без релевантних гласова Хрвата доносити одлуке на било ком нивоу.

Додик је рекао да је основна грешка хрватске националне политике било то што нису поставили јасне услове за национални темељни интерес хрватског народа.

"БиХ ће бити или неће земља три конститутивна народа. Ми смо опредијељени за мир, али доминације сигурно неће бити", истакао је он.

Додик каже да има утисак да се међународна заједница први пут забринула након "случаја Комшић" и да је занимљиво да баш сада траже измјене Устава и Изборног закона у складу са пресудом Љубић, јер се боје хомогенизације хрватског бирачког тијела.

Према његовим ријечима, лидер ХДЗ-а БиХ Драган Човић је надгласан на изборима за хрватског члана Предсједништва БиХ, али да то не значи да је изгубљена хрватска политичка позиција.

"Напротив, ако се покуша додатно нешто ригидно наметнути имаћемо ескалацију. У случају да међународна заједница ипак успије умирити Хрвате за неколико година хрватском питање биће пуно теже покренути", рекао је Додик.

Додик наглашава да се мора одустати од концепта БиХ као унитарне државе, јер је Устав јасан и једино што се може направити је ојачати конститутивност народа у процесу доношења одлука.

Он је истакао да статус кандидата за чланство у ЕУ за њега никада није био упитан, али то значи да на овом путу не треба да буде ни високог представника, ни судија Уставног суда.

"Неприхватљиво је да међународна заједница стално држи леђа бошњачкој страни и њиховим захтјевима. То је било на штету Срба и Хрвата. То вријеме пролази, али Бошњаци задржавају исти гард", додаје Додик.

Он је поновио да ће бити против Комшићеве тужбе за пељешки мост, јер је то, како је рекао, суверено право Хрватске.

На питање да ли постоји могућност да се одрекне Републике Српске и по коју цијену, Додик је рекао то судбинско питање о коме се не може уопште разговарати.

"Само у том оквиру можемо овдје живјети. Ако се смањи улога Републике Српске, ми смо свјесни да овдје неће бити Срба. Можда неко на то рачуна како би населили Арапе и муслимане који сада мигрирају", рекао је Додик.

Додик каже да не може разумјети да је Европа хтјела избјећи могућност стварања муслиманске државе у својим њедрима, а да се сада та политика модификује