latinica  ћирилица
13/10/2018 |  11:12 ⇒ 12:37 | Аутор: РТРС

У Шамцу одржан Интернационални фестивал фолклора "Босиљковање"

У Шамцу је одржан Интернационални фестивал фолклора "Босиљковање". Организатор манифестације, културно-умјетничко друштво "Шамац", угостило је фолклорне ансамбле из Индије, Украјине, Србије и Републике Српске.

Дио богате традиције, обичаја и културе Западне Индије у Шамац су донијели чланови фолклорног ансамбла “Калрав”, док је ансамбл народног плеса “Дружба” шароликом народном ношњом и веселим плесним корацима испричао једну од Украјинских бајки.

"Веома је значајно што можемо овдје да покажемо наше традиције, наше плесове и ми смо учили њихове", рекла је Ана Оставћук ои АНП "Дружба" из Украјине.

"Ја и моја група смо овдје научили да је најосновнија и најважнија ствар дициплина", изјавио је Харис Пател из АН "Калраб" из Индије.

Интер фолк фестивал "Босиљковање" у Републици Српској одржава се 22. пут, у организације културно - умјетничког друштва младих "Босиљак" из Дервенте. Фестивал је у календару Савјета организатора фестивала фолклора и традиционалне културе ЦИОФ.

"Сваке године у свом програму има различите државе, различите народе и културе и ти ансамбли треба да своју културу презентују нашем народу у БиХ и зато и јесу ЦИОФ-ови фестивали", истакла је Стана Наградић из КУДМ "Босиљак" Дервента.

"Све ово што се дешава као дио културних садржаја на подручју општине Шамац је само један мали допринос КУД-а Шамац у презентацији културе, традиције и обичаја ове општине", навео је Младен Радовић уз КУД "Шамац".

У оквиру фестивала, који завршава у недјељу концертом у Дервенти, одржане су изложбе и промоције материјалних вриједности народне културе и националне кухиње и округли сто о обичајима Посавине.