latinica  ћирилица
13/10/2018 |  11:55 ⇒ 19:38 | Аутор: СРНА

Галијашевић: Џаферовић знао за убиства српских цивила

Стручњак за безбједност Џевад Галијашевић тврди да је новоизабрани бошњачки члан Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић знао за заробљавање и убиства најмање 64 српска цивила и војника 1994. године и у муслиманској офанзиви на Озрен 1995. године, јер је био шеф Центра државне безбједности у Зеници.
Џевад Галијашевић (фото:insajder.ba) -
Џевад Галијашевић (фото:insajder.ba)

"И поред обимне документације неколико безбједносних служби у БиХ, а затим и пријаве Тужилаштву БиХ некадашњег потпредседника Федерације БиХ /ФБиХ/ Мирсада Кебе, истрага против Џаферовића никада није ни започета", рекао је Галијашевић Срни.

Према његовим ријечима, Џаферовић и тадашњи командат Трећег корпуса такозване Армије БиХ Сакиб Махмуљин су знали све о заробљавању у селу Кестен 53 цивила и војника српске националности, као и 11 припадника Лаке прњаворске бригаде.

"Не само што постоје писане изјаве да су упознати са ситуацијом са свим заробљенима, већ су и сами слали своје повјерљиве људе у те логоре, али пуна три мјесеца, од 11. септембра до 14. децембра 1995. године, они нису предузимали апсолутно ништа, мада су добијали информације да се заробљеници ритуално убијају, муче и масакрирају", додао је Галијашевић.

Он је подсјетио да је током рата Џаферовић био шеф Центра државне безбједности у Зеници, гдје су све до краја рата били стационирани припадници једног дијела одреда "Ел муџахид".

"О злочинима које су муџахедини починили 1994. и 1995. године указују и документа која је Џаферовић морао да има, с обзиром да су настали послије више оперативних акција усмјерених на активности одреда `Ел муџахид`", каже Галијашевић.

Он сматра да је недопустиво што Џаферовић није процесуиран за злочине који су почињени.