latinica  ћирилица
13/10/2018 |  16:05 ⇒ 18:10 | Аутор: СРНА

Костајница: Кестенијада у знаку здравих производа, умјетника и "Кестенбала"

Обиљежавање туристичко-привредно-културне манифестације "Кестенијада 2018" настављено је данас у Костајници сликарском радионицом студената Академије умјетности Бањалука и "Кестенбалом" - костимираним дефилеом најмлађих Костајничана.
Кестенијада - Фото: СРНА
КестенијадаФото: СРНА

Данас је одржана продајна изложба сувенира, воћа и меда, а у вечерњим часовима ће бити одржано вече ојкаче и фолклора.

Директор Туристичке организације Костајница Бранка Кукрика рекла је Срни да је одржана сликарска радионица студената Академије умјетности Бањалука под називом "Кестенијада у очима умјетника", док је "Кестенбал" привукао пажњу суграђана и гостију.

"Дјеца су прошетала главном градском улицом обучена у костиме у бојама плодова јесени и одушевила маштовитим креацијама у којима је доминирао кестен. За принца Кестенбала изабран је Давид Згоњанин, док је титулу принцезе понијела Инес Харбаш", рекла је Кукрика.

Према њеним ријечима, за сутра, посљедњег дана Кестенијаде, планирано је такмичење у кувању паприкаша "Котлић Кестенијаде", изложба и дегустација традиционалних јела костајничког краја уз концерт Дубичких тамбураша у центру града, а најављена је и посјета министра трговине и туризма Републике Српске Предрага Глухаковића.

У оквиру тродневног програма обиљежавања "Кестенијаде" предвиђено је печење и бесплатна дегустација кестена, једнодневни излет током којег је предвиђено сакупљање кестена и улични сајам књига.

Организатор "Кестенијаде 2018" је Туристичка организација општине Костајница, генерални покровитељ је општина Костајница, а покровитељ Министарство трговине и туризма Републике Српске.